Könyvbemutatóval, flashmobbal, virtuális kiállítással és online mesemondó maratonnal ünneplik a magyar kultúra napját Zala megyében. Különleges kiállítások a Balaton parti településken.

Akik az elismeréseket kapják

 Zalaegerszegen a város dísztermében pénteken mutatják be Kostyál László és Zóka Gyula száz oldalas, színes képekkel illusztrált „Megformálta a föld porából. Németh János kisplasztikái” című kötetét. Az ünnepségen adják át a közművelődési elismeréseket és a város önkormányzata által alapított Kultúra Mecénása Díjat.

Különleges maraton

A Deák Ferenc könyvtár online papírszínház-maratont indít: január 22-től egy héten át mindennap egy-egy mesét olvasnak fel.

Egy kelta dobókocka

A Göcseji Múzeum honlapján virtuális kiállítás nyílik. A legapróbb műtárgy a söjtöri régészeti ásatáson előkerült kelta dobókocka, míg a legnagyobb egy jelképes épület – a Göcseji Falumúzeum egyetlen, eredeti helyén álló építménye – a Hencz-malom lesz – mondta el az MTI-nek Kostyál László múzeumigazgató.

Védvonal volt a Balaton partján

A keszthelyi múzeum közösségi oldalán az állandó kiállítások témáit dolgozzák fel, a magyar kultúra napján a Balaton-parti erődöket és várakat mutatják be.

Bertalan Zoltánra emlékeznek

A Helikon Kastélymúzeum és a Turisztikai Egyesület pénteken a Balatoni Múzeumban alakítja meg a kulturális kerekasztalt. Őry Rózsa kabinetvezető elmondta, hogy a Pro Cultura Keszthely kitüntetést posztumusz adományozzák Bertalan Zoltánnak, a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítójának, a díjat pénteken a városházán adják át az egykori művészeti vezető családtagjainak.

Költők versei plakátokon

A Goldmark Károly Művelődési Központ flashmobbal készül a magyar kultúra napjára; a hirdetőoszlopok plakátjain csaknem félszáz magyar költő versét olvashatják majd a járókelők.

A versírópályzat nyertesei

A Kanizsai Kulturális Központ versírói pályázatot hirdetett, a legjobb pályamunkát pénteken teszik közzé az intézmény honlapján. A beküldött versekből összeállított antológia az online felületeken és a programfüzetben is megjelenik majd.

Gyenesdiás korabeli videókon

Gyenesdiáson a Balaton-parti településről készült csaknem 300 fotóból videófilmet állítanak össze, a montázst pénteken online vetítik le.

Ezt ünnepeljük pénteken

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

További történelmi érdekességekért kattintson ide!