Elhagyták az első balatoni hajók a siófoki kikötőt ma délelőtt, és ezzel megkezdődött a 175. hajózási szezon a Balatonon. A mai naptól kezdve, hajóval is felkereshetjük az északi és a déli part legnépszerűbb helyeit, a kompok pedig 40 percenként fordulnak Szántódrév és Tihanyrév között.

Elindultak a hajók

Április 3-tól hétvégenként hajóval is lehet utazni az északi és a déli part legfelkapottabb települései között. A hajók naponta négyszer indulnak Siófokról Balatonfüred érintésével Tihanyba, de járnak majd hajók Fonyód és Badacsony között is, Siófokon, Füreden, Badacsonyban és Keszthelyen pedig egy-egy órás sétahajózásra is lehetőség lesz – írja a Likebalaton.

Most már hajóval is utazhatunk Tihanyba

Lesznek korlátozások

Mivel a koronavírus sajnos a hajókon is terjed, ezért a hajózási társaságnak muszáj korlátoznia az utasok számát, valamint a maszkhasználatot is kötelezővé tették a személyhajók zárt és nyitott tereiben és a kikötőkben is. Ha valakin nincs maszk, akkor a jegypénztáraknál megtagadhatják a jegykiadást, a személyzet pedig a hajóra való felszállást. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kötelező távolságtartás

A hajókon azt is elvárják az utasoktól, hogy tartsák egymástól a legalább másfél méteres távolságot. Ezt ugyanúgy kérik a kikötőknél és a pénztáraknál is – az egy családba tartozókra ez a szabály nem vonatkozik.

Fő a biztonság

A járvány elleni védekezés miatt a hajózási társaság a retúrjegy vásárlását javasolja, valamint azt, hogy a jegypénztáraknál is lehetőleg bankkártyával fizessenek az utasok.

Nagyszombaton indultak

Az idei első balatoni hajók nagyszombaton, azaz április 3-án, délelőtt 10 órakor hagyták el a siófoki kikötőt, amivel kezdetét vette a magyar tengeren a 175. hajózási szezon. A kompok jellemzően 40 percenként közlekednek Szántódrév és Tihanyrév között, a pontos menetrendet ide kattintva tudod elérni.

Sokan vannak a Balatonnál

Korábban több balatoni polgármester is aggodalmát fejezte ki a tópartra érkezők tömege miatt. Több településvezető is úgy számolt, hogy idén húsvétkor annyian is leutazhattak a Balatonra, mint amennyien nyáron szoktak, ezért arra kérték a látogatókat, hogy figyeljenek oda az óvintézkedésekre, a kötelező korlátozásokat pedig tartsák be.

Polgárőröket is bevetnek

A korlátozások betartása érdekében az északi parti települések polgármesterei közös közleményben kérték a helyi polgárőrséget, hogy támogassák a hatóságok munkáját a koronavírus elleni védekezésben és ügyeljenek a szabályok betartására. A településvezetők mindenkit óvatosságra intettek, mivel amíg a többség nincs beoltva, addig csak így védekezhetünk a vírus ellen.

Mindenhol jelen van a vírus

A településvezetők mellett a Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor is azt kérte a tópartra látogatóktól, hogy ügyeljenek a korlátozásokra, és működjenek együtt a védekezésben. Lombár Gábor egyenesen úgy fogalmazott: „Senki se higgye, hogy a Balatonnál nem fogja a golyó”. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüredi kikötő – Forrás: BudaPestkörnyéke