Újabb 24, többek között alföldi és Balaton környéki településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatását a DIGI Kft., az így októbertől már több mint 650 településen elérhető a magyarországi lakosság 70 százaléka számára.

Zánka is az új településekközött

A tájékoztatás szerint a DIGI Kft. 2019 májusában vezette be saját hálózatában a mobilszolgáltatást, amelyet azóta is folyamatosan bővít. Az új települések Hernádszurdok, Végegyháza, Pusztamonostor, Vámosgyörk, Kaposszekcső, Botykapeterd, Beleg, Hidasnémeti, Liget, Zánka, Palotás, Pánd, Vezseny, Gátér, Ludas, Dunaharaszti, Detk, Sellye, Kőröshegy, Zamárdi, Nagykőrös, Kismaros, Abaliget.

Egyelőre tesztidőszak

Az MTI érdeklődésére közölték: a korábbi, már meglévő DIGI és Invitel ügyfelek számára a tesztidőszak az idei év végéig szól, január 1-től pedig bevezetik az első havidíjas tarifacsomagokat.

Vita a frekvenciabővítésről

A frekvenciabővítéssel kapcsolatban továbbra is az a vállalat álláspontja, hogy meghatározó távközlési piaci szereplőként – ahogyan azt a vezetékes szolgáltatás kiépítésében és működtetésében bizonyította, tudjon minél szélesebb körben mobilszolgáltatást is nyújtani, azaz, kapjon lehetőséget újabb frekvenciák megszerzésére – írták.

Bundát sejt a DIGI

Nehezítik a DIGI indulását a 900 és az 1500 meghertzes frekvenciaárverésen a tender eljárási szabályai a kedden közzétett tervezet alapján – ezt a még szeptemberben közölte a cég. A DIGI által kifogásolt tervezetet várhatóan októberben kezdi értékesíteni az állam. Az aukció 2021 első negyedévében zárulhat. A frekvenciasávokon jelenleg három társaság nyújt szolgáltatást, jogosultságaik 2022 tavaszán járnak le.

Amikor bekapták az Invitelt

A DIGI Kft.-nek és az Invitel Zrt.-nek együtt 2 460 000 előfizetője volt a 2020. június végi adatok szerint, ezen belül 682 ezer kábeltv-előfizető, 737 ezer vezetékes internet előfizető, 136 ezer mobil hang és adat előfizető, 650 ezer vezetékes telefon előfizető, valamint 255 ezer műholdas szolgáltatást előfizető. A társaság 2018 májusában szerzett irányítást a magyar telekommunikációs piac egy másik, szintén meghatározó szereplője, az Invitel Távközlési Zrt. felett.

Nyereséges a cég

A társaságok árbevétele idén az első fél évben elérte a 103 millió eurót, a korrigált adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig 26,6 millió eurót tett ki.

Romániai vállalkozásról van szó

A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett Digi Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A Digi csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevízió piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH tavaly év végi adatai alapján.

Magyar tulajdonos

A DIGI alapítója és tulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán. A Capital román gazdasági hetilap 300 leggazdagabb romániait felsorakoztató listáján Teszári 2013-ban a 4. helyet foglalta el 690–700 millió euróval (a romániai magyarok között első volt). 2014-ben ugyanezen a listán az 5. helyre csúszott 530–560 millió euróval, 2015-ben pedig 480–500 millió euróval a negyedik (romániai magyarként továbbra is első). 2017-ben a vagyona 550–570 millió euró.

A sporttelevízió

A DIGI-nek saját tévészolgáltatása is van. Legismertebb a sportcsatornája, amelyen főleg nemzetközi labdarúgást, teniszt és lovasversenyeket lehet látni. A hazai műsorkészítők azonban magyar kosárlabda-, röplabda-, és jégkorongcsapatok nemzetközi mérkőzéseit is közvetítik.

Reggeli műsor

Reggeli Start néven beszélgetésekre építő műsora is van a csatornának. Innen távozott 10 év után az Indexhez Szombathy Pál műsorvezető. A Magarországon egyedi reggeli sportműsort most a csatorna közismert arcai vezetik, minden napnak saját házigazdája van.