Szombaton még szép idő volt a Balaton partján. Alsóörsön jártunk és megnéztük, egy közepes séta után hol tudunk még harapni valamit. Kevés hely volt már nyitva, de azért találtunk főételt és desszertet is. Más kérdés, hogy melyik tetszett igazán.

Használjuk ki az októberi napsütést

Ha valakinek frissen szerzett hajós vizsgája van, akkor nem rest gyakorolni. Így történt ez velünk is. Szombaton, 10-én még kihasználtuk, hogy szép az idő és az alig megszáradt papírunkkal a zsebünkben beirányoztuk a magyar tengert. Kipróbálni új tudásunkat. A hajózási képességünk még nem annyira magabiztos, hogy közben fotózzunk is, így onnan senki ne számítson vigyorgós szelfikre, de a parton már elégedettek tömtük a hasunkat.

Mit együnk és hol?

Az alsóörsi strandnál lényegében már bezárt a kajasor. A legendás halbüfét is zárva találtuk. Pedig ott a törpörtyű valóban remek. A lángosban amúgy sem reménykedtünk.

Ami még niytva volt október 10-én

Választék híján a sor elején nyitva tartó helyre tértünk be. Ez nyáron túlságosan is étterem feelinget áraszt, sőt inkább olyan Liszt Ferenc téri hangulata van, amely strandpapucsban kevésbé hívogató, de telt ház esetén ide is bőven betérnek. Minőségi borokat kínálnak és persze ételt is.

A harcsapaprikás

Most is volt meleg étel. Ha már Balaton, akkor halat kértünk. Nem vagyunk álruhában settenkedő gasztrobloggerek, mindent megeszünk amit elénk tesznek, de azért van véleményünk. Dizájnos tálalás, ehető étel. Ennél kifinomultabb elemzést most ne várjanak, hiszen már azt is díjaztuk, hogy nyitva vannak.

A süteményt azért máshol rendeltük

Maradjunk annyiban, ha nyár lenne, akkor kipróbálnánk más helyet is a 2 hetes üdülésünkkor. Az árak elfogadhatóak, átfutván az étlapot 2500 és 3500 között találtunk főételt. Mondjuk, nyáron egy megbolondított lángos vagy egy jó bableves jobban esett volna, igaz a melegben kevesebbet is eszik az ember. Fizettünk és továbbsétáltunk.

Egy kis kitérő

Ha már nyár és zabálás. Mindenkinek ajánljuk a vasútállomás restijét, akik meg akarnak mártózni a posztszocializmus zimmer feris miliőjében. Semmi csicsa, semmi újragondolás, itt a rántott hús, az rántott hús. Kicsit zsíros, kicsit túlpanírozott, de 2 sör mellé remek. De vissza októberhez.

Süti a kikötőben

A harcsát tehát megjárattuk. No nem mentünk messze, csak a kikötőig, (kb. 600 méter), amelynek már a budapesti sznobok számára is elfogadható környezetű részlege volt az irány. Sütire vágytunk és itt megkaptuk. Remek volt, ne cicózzunk ezen sokat! Érzetre is más, mint ahol a harcsával végeztünk. Ez talán fotóinkon is látszik, azok a beszédesebbek.

Alsóörsön is koccintottak

A település egyébként még szeptember végén részt vett a szezont meghosszabbítandó rendezvénysorozatban. A Balaton Napjának fontos eleme volt, hogy a csatlakozó településeken egy időben – idén 15 órakor – körbe koccintjták a Balatont a térség bortermelőinek boraiból készült BalatonBorral.

Kilenc település vágott bele

Idén kilenc tóparti település – Badacsony, Balatonalmádi, Balatonfüred, Keszthely, Alsóörs, Balatonfenyves, Gyenesdiás, Balatonkenese és Balatonlelle – csatlakozott az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség által is ajánlott programhoz.