A magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi – Dining Guide Év étterme díjat idén a Salt Budapest étterem nyerte el. Lehet, hogy ezért kicsit csalódott volt Széll Tamás, pedig az ő étterme a Stand is a toplistás helyre került, igaz idén a legjobb helyet átengedte másnak. A Balaton egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységeként a Buborék Csopak is díjat kapott.

Változtak a szabályok

Az idei évben jelentősen megváltozott az Év étterme díj odaítélésének feltételrendszere. Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja – közölték a szervezők. Az Év étterme díjat a Salt Budapest nyerte el. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Az Év étterme a Salt Budapest

A zsűri méltatása szerint a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a „hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus” meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az észak-európai, úgynevezett nordic stílust követi, melynek jellemzője, hogy formabontó módon, naturális szemlélettel közelít saját régiója ismert vagy esetenként ismeretlen alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg – emelte ki a zsűri.

Széll Tamás is elégedett lehet

A Dining Guide Étteremkalauz toplistájára idén a Stand (Ez Széll Tamás étterme) a Platán Gourmet, a Rumour, a Salt Budapest, a Babel, a 42 Restaurant, az Essencia, a Costes, a Borkonyha, a Spago, a Sauska 48, a Costes Downtown és a Pajta került. 

Itt vannak a díjazottak

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Környezetbarát éttermek

Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel. A Natura Hill Zebegény ökológiai látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseit az Év fenntartható étterme díjjal ismerték el, az Onyx Műhely pedig az Év innovatív konyhája díjat vehette át újszerű gasztronómiai látásmódjáért. 

Balatoni díjazott

Az Év alternatív vendéglátóhelye díjat a Balaton egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységeként méltatott Buborék Csopak nyerte el. A Rosenstein vendéglő irányítását idén átvevő Rosenstein Róbert az idei gálán az Év séfje díját kapta, míg az Év ifjú séfje az Iszkor konyháját vezető Pohner Ádám lett.

Top 100

A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, amelyet a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhetők.

A legjobbak legjobbja Széll Tamásé lett

Idén a Restaurant Best Of The Best díjat a Stand étterem, vagyis Széll Tamásék kapták, a Pastry Shop Best Of The Best címet pedig a Mihályi Patisserie és a Málna The Pastry Shop érdemelte ki. Szűcs Árpádot, a Kollázs Brasserie & Bar pastry chefjét magas szintű teljesítményéért az Év éttermi cukrásza díjjal jutalmazták.

Életműdíj

Az Év szerethető étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen nyerte el, míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a három évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át.

Év koktélbárja

Idén is átadták az Év koktélbárja díjat, amelyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyert el, míg az Év sommelier-je díjat a Spago vezető sommelier-je, Rácz Imre számára nyújtották át.

Nemzetközi csapat

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait. Az elmúlt években a TOP 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott esztendőben melyik konyha nyerje el az Év étterme díjat. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkát továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik a Dining Guide Étteremkalauz munkájában. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kiemelt kép: Széll Tamás, a kép Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült