A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A kicsapó víz már megfagy

A meteorológus az MTI-nek kifejtette: az észak-északnyugat felől érkező viharos erejű széllökések és a Balaton magas vízállása miatt főként a déli-délnyugati partrészeken lehet számítani arra, hogy a kicsapódó víz ráfagy a kövekre, padokra, sétányokra.

Még túl meleg a Balaton

Arról is beszámolt, hogy jelenleg még plusz 1,6 Celsius fokos a víz hőmérséklete, de a szél miatt gyorsul a lehűlése. A kitartó hidegben hétvégén már a nyílt vízen is megjelenik majd a jég.

Jég lesz, de még kérdés, hogy milyen vastag

A szél miatt várhatóan töredezetten fagy be a tó felszíne, egyelőre nem tudni, milyen vastag lesz a jég.

Magas a Balaton

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton átlagos vízszintje csütörtök reggel 121 centiméter volt. Ez csaknem 10 centiméterrel meghaladja a februári időszakra meghatározott üzemi vízszintmaximumot.

A déli part van veszélyben

Az erős szél miatt a délelőtti órákban a déli parti Balatonmáriafürdőn 133, Fonyódon 129 centiméteres vízállást is mértek.

Önlik a víz a Sióba

A Sió-zsilipen két hete tart a víz leeresztése, amelynek intenzitását szerda óta növelték. Jelenleg másodpercenként 20 köbméternyi vizet engednek le a Balatonból a Sióba.

Riasztások a Balaton környékére

Viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben, így Veszprém és Somogy megében is.

Súlyos mínuszokra számíts!

Az előrejelzés szerint csütörtökön a hőmérséklet folyamatosan csökken, napközben már országszerte fagyni fog, 0 és mínusz 6 Celsius-fok közötti értékek valószínűek, késő este mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Észak-Magyarországon mínusz 15, helyenként mínusz 20 fok köré csökken a hőmérséklet.

További időjárással kapcsolatos balatoni híreket ide kattintva talász.

Címlapfotó: MTI/Vajda János