A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyerte meg az először meghirdetett év kilátója szavazást. A kilátó még az 1950-es években épült.

Csaknem 4000 szavazat

Az év kilátója pályázatot idén első alkalommal hirdette meg a Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. A verseny célja, hogy minél többen ismerjék meg és látogassák Magyarország kilátóit, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és az aktív életmód – írják a szervezők.

Az 1950-es években készített kilátó 3901 szavazattal nyerte el a címet.

A pályázatra 177 nevezés érkezett, amelyek közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije választotta ki a tíz döntős kilátót. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek, vagy jelentősebb felújításon estek át. A kiválasztott 10 kilátóra október 7 és 16. között az Aktív Magyarország közösségi oldalán lehetett szavazni.

16 ezernél több szavazat érkezett

A közösségi oldalon több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra. Két kilátó – a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó – fej-fej mellett haladt a szavazás alatt, amelyet végül a balatonboglári épület nyert meg 3901 vokssal.

Világkiállításon járt

A Gömbkilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett.

Készítette: FOTó: FORTEPAN / Nagy Gyula

Díszkivilágítást is kaphat

A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető.

Ha erős a szél, akkor egy igazi kaland

Az erős szélben akár több métert is kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik a Balatonra – olvasható a közleményben.

Egy balatoni fasort is díjaztak

A Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora kapta az Év fája versenyen. A fasor több mint 100 éves és a helybeliek féltő odaadással gondozzák. Erről a szavazásról és annak részleteiről a múlt héten számoltunk be.