Siófok újabb lépést tett a biztonság felé, közölte Lengyel Róbert polgármester, aki elárulta, hogy a balatoni városban kamerákkal fogják kiszúrni a bűnözőket a tömegben. A kamerák ráadásul arcfelismerő rendszerrel, ami nagyban segítheti a rendőrök munkáját.

Kamerák vigyáznak a strandolókra

„39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le” – írta egy Facebook-bejegyzésében Lengyel Róbert siófoki polgármester. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy a tömeg a Nagystrandon

A Balaton egyik legnagyobb és leglátogatottabb strandján a Petőfi sétányon, illetve a Siófoki Nagystrandon mindig nagy a tömeg és rengeteg a vendéglátóhely, a programok pedig melegágya a bűnelkövetésnek. A polgármester arról írt, hogy az elmúlt években sokat költöttek a biztonságfejlesztésre, azonban most újabb fontos szintet léptek meg.

90 százalékkal kevesebb a bűnözés

Lengyel Róbert hivatkozott a rendőrség hivatalos adataira, melyek szerint 8-10 évvel ezelőtt 90 százalékkal nagyobb volt a bűnözés a balatoni városban, mint most. Ugyanakkor a frissen telepített kamerarendszer még jobban visszább tudja majd szorítani bűncselekmények számát a városban.

Újabb biztonsági fejlesztések következtek

A polgármester kifejtette, hogy Siófok újabb biztonsági fejlesztésbe kezdett, amely keretén belül megújították a már korábban kiépített térfigyelő kamerarendszer infrastruktúráját és eszközparkját. 2020-ban kezdték a minőségi cseréket, és ezeket idén folytatták.

Jönnek az arcfelismerő kamerák

A siófoki kamerák azontúl, hogy őrzik a tömeget, arcfelismerő rendszerrel rendelkeznek. Ezek a szuperkamerák a tömegből is képesek kiszúrni a bűnelkövetőket, akiknek ezután nem lesz menekvés.

Felismerik a bűnözőket

Lengyel azt is elmagyarázta, hogyan működnek a kamerák a gyakorlatban: „ha az operátor személyzet kiszúr egy zsebtolvajlást, vagy akár verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer kamerái a tömegben keresik, felismerik, ezzel az elfogást a biztonsági személyzet, illetve a rendőrség számára nagyon gyorsan lehetővé teszik” – írta.

Már dolgoznak a rendszeren

A polgármester szerint ősszel még a kamerarendszer működtetéséhez szükséges, most még átmeneti megoldással üzemeltetett optikai hálózat végleges letelepítését végzik. Az autós forgalom szűréséhez szükséges rendszámfelismerő pilonokat beépíttették, aminek köszönhetően a jövő évi nyári szezonban egy teljesen komplex biztonsági rendszert tud üzemeltetni Siófok városa.

Segít a rendőrségnek

A csúcsminőségű kamerarendszer nemcsak a strandolók biztonságát fogja növelni, hanem a rendőrök munkáját is segíti, hiszen az arcfelismerő programmal könnyedén véget tudnak vetni a bűnözésnek Siófokon. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a polgármester teljes posztja

Kiemelt kép: Siófok Plázs – Forrás: Facebook