Megnőtt több kábítószer jelenléte is a Balaton vízében a 2017 és 2019 között rendezett Balaton Soundok után – erre jutott egy magyar kutatás.

Három évig vizsgálódtak

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatói 2017 és 2019 között vizsgálták a tó illegális drogokkal való szennyezettségét a Balaton Sound előtt és után. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva, a címlapunkon bármikor eléred.

Balaton Sound alatt vizsgáltak

A tanulmányban ugyan nem nevesítik a magyar fesztivált, de a szövegből kiderül, hogy a Balatonról van szó, a mintavételi helyekből, időpontokból és a látogatószámokból pedig ki lehet következtetni, hogy a Balaton Sound a fesztivál.

Sokszor vizsgálták

A kutatók Zamárdinál, a fesztivál területének három pontján vizsgálták a Balaton vizét. Méréseket végeztek a Balaton Sound előtt 3 hónappal, majd egy héttel a fesztivál kezdete előtt, később pedig a Sound végezte után egy nappal, egy hónappal majd 4 hónappal.

10 kábítószert találtak

A vízmintákban 10 tiltott kábítószer nyomát mutatták ki, szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, így összefüggés mutatható ki az esemény és a kábítószer-használat között.Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, illetve az ecstasy fő hatóanyagát, a 3,4-metiléndioxi-N-metamfetamint (MDMA) mutatták ki.

Kockázatos mennyiség

A kutatási eredmények alapján a tramadol jelenléte volt állandó, de a mennyisége nem közelítette a kockázati határértéket, a fesztiválhoz köthető rekreációs szerek közül néhány azonban átlépte ezt a küszöböt. A 2019-ben megugró kokainkoncentráció az alacsony kockázati kategória eléréséhez volt elég, míg közepesen kockázatosnak ítélték a ketamin és az MDMA mennyiségét a vízben egy nappal a fesztivál után.

Vizelettel kerülnek a tóba a szerek

A 2017-es és 2019-es Balaton Soundról származó minták hasonló szennyezettségi profilt mutattak, amit a kutatók a két évben tapasztalt hasonló időjárási körülményekkel magyaráztak – írja a Qubit. A fesztiválok után mindkét évben megérkezett az északi szél, és csökkenthette a fürdőzők számát, valamint hozzájárulhatott a kábítószerek hígulásához és szétterjedéséhez. A kutatók szerint főként a vizelettel kerültek a tóba a szerek.

Csak a vizet vizsgálták

A kutatók azt írták, hogy „a fesztivál területén a tiltott kábítószerek környezeti terhelése várhatóan sokkal nagyobb, mint amit megfigyeltünk, mivel a szárazföldi forrásokat (pl. a rögzített és mobil WC-ket, bokrokat) nem vettük figyelembe a vizsgálatban”.

További vizsgálatok kellenek

Bár az egy alacsony és két közepes kockázatú drogkoncentráció nem vészes, de azt a kutatók is hangsúlyozzák, hogy egyelőre kevés vizsgálat készült arról, hogy az ilyen koncentráció milyen hatással van az élővilágra.

Hat az állatokra

A tavakban és folyóvizekben jelen lévő tiltott kábítószerek befolyásolhatják az ökológiai közösségek szerkezetét és funkcióját. A tanulmányban azt is írták, hogy a Balaton Soundok után a szerek többsége a vízben is „megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra”.

Tudományos alapok

Nyolc magyar szerző, Maász Gábor, Molnár Éva, Mayer Mátyás, Kuzma Mónika, Takács Péter, Zrinyi Zita, Pirger Zsolt és Kiss Tibor 2021 januárjában jelentette meg a tudományos munkáját az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva, a címlapunkon bármikor eléred.

Kiemelt kép: Balaton Sound