Az idén nyáron Hévízen és Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni átlagosan egy éjszakáért, a Balatonnál 29 százalékkal kerülnek többe a szállások, mint három éve – derült ki a Szallas.hu legfrissebb online kutatásából. A legnépszerűbb úti célok listáját Siófok vezeti, amelyet Hajdúszoboszló és Eger követ a dobogón.

Óriási a drágulás

A települések közül Zalakaroson (+36,35 százalék), Gyulán (+34,61 százalék), Budapesten (+34,26 százalék) és Hévízen (+33,7 százalék) a legnagyobb az árkülönbség az idén egy főre eső éjszakánkénti díj és a 2019. évi szint között. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva, a címlapunkon bármikor eléred.

Hévíz drágult a legkevésbé

Bár Hévíz (14 449 forint) után Balatonfüreden a legdrágább egy éjszaka egy főnek, 14 444 forint, ez 2019-hez képest 6,8 százalékos emelés, ami rekordalacsony a mezőnyhöz képest. Mellette Hajdúszoboszló drágult csupán 13,8 százalékkal 2019-hez viszonyítva, a többieknél 22-35 százalékos a változás a pandémia előtti nyár áraival összevetve.

A rangsorolt legnépszerűbb hazai úti célok a következők:

  1. Siófok
  2. Hajdúszoboszló
  3. Eger
  4. Balatonfüred
  5. Budapest
  6. Gyula
  7. Hévíz
  8. Szeged
  9. Zalakaros
  10. Pécs

Eger olcsóbb idén, mint tavaly

2020-hoz képest jellemzően átlagosan maximum 15,4 százalékkal nőttek a vendégéjszaka árak egy fő részére a legnépszerűbb településeken. Az idei nyár top tíz belföldi úti céljai közül a szállástípusokat összevonva Egerben például fél százalékkal csökkent az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár tavalyhoz képest.

Kezd beindulni a fővárosi turizmus

Hajdúszoboszlón 1 százalékos a növekedés, Balatonfüreden 2,2 százalékos, Siófokon 3,9 százalékos. Pécsett már átlagosan 8,6 százalékos az emelkedés, Szegeden 10,7 százalékkal, Budapesten 13,1 százalékkal kerül többe idén egy éjszaka egy fő számára – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

Minden évben drágább a nyaralás

A legnagyobb emelkedés Gyula (+15,2 százalék), Zalakaros (+15,11 százalék) és Hévíz (14,2 százalék) esetén tapasztalható. A Szallas.hu adatai szerint országosan 2018 óta az évenkénti áremelés átlaga 10,5 százalék volt. Így az idei átlagos növekedés a számok alapján közel trendszerű.

Olcsóbb lett a Velencei-tó is

A Szallas.hu nyári foglalásainak 1,2 százaléka a Velencei-tó környékére szól. Velence és Gárdony szálláshelyei a legkeresettebbek. Bár a térségben tavalyhoz képest 3,29 százalékkal kevesebbet fizet egy vendég egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva ez így is 19 százalékos emelkedés.

Népszerű a Balaton

Az idén nyáron minden 3. foglalás a Balaton térségébe szól, bár nincs még teltház. Itt az átlagos éjszakánkénti ár egy fő részére idén 10 799 forint, ami 3,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest, 2019-hez viszonyítva pedig 29,3 százalékos drágulást jelez.

Sokan mennek a Tiszához

A Tisza-tó térsége a Szallas.hu nyári foglalásainak 2,5 százalékát teszik ki, itt Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Kisköre és Sarud szállásai a legkelendőbbek. A Tisza-tónál tavalyhoz képest átlagosan 5,6 százalékkal kell többet fizetni egy főnek egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva viszont 55,1 százalékos a drágulás.

Imádják Sopront is

A Fertő-tó környékén Sopron messze a legnépszerűbb. A térségbe leadott foglalások a Szallas.hu nyári foglalásainak 1,5 százalékát jelentik. A Fertő-tónál 8,21 százalékkal fizet többet egy vendég egy éjszakáért tavalyhoz viszonyítva, 2019-hez képest pedig 32,6 százalékos az áremelkedés. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva, a címlapunkon bármikor eléred.

Kiemelt kép: SIófok – Fotó: BPK