Csütörtökön délelőtt, a héten már másodszor, rendkívüli kormányülést tart Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A tájékoztatón a kormány szerdai ülésének döntéseit ismertetik. Cikkünk folyamatosan frissül…

Családtámogatási rendszer

A kormány szerdai ülésen áttekintette a családtámogatási rendszert, Gulyás Gergely szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt ezért átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. 

Babaváró hitel

A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 15 millióra. Január 1-tól viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot, mikor a 30-40 év közti nők is jogosultak lesznek.

Változik a CSOK

A CSOK szabályait is az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják. A miniszter szerint a CSOK jelenleg a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban, ahol drágábbak az ingatlanok már nem, itt csökkentek az igénylések. 

A falusi CSOK marad

A CSOK falun marad a jelenlegi szabályok szerint, a városi CSOK (5000-nél nagyobb települések) megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni. Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a CSOK, egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz.

Megszűnik az árstop

A kormány csak egy hónapra hosszabbítja meg az árstopot, azonban 2023 augusztus elsejével megszűnik az élelmiszerek ársapkája. Az előrejelzések szerint augusztusban jelentősen csökken az infláció, majd ez a trend folytatódik ősszel is. Így az év végére biztosan egyjegyű lesz a hazai infláció. 

Ezekre a termékekre vonatkozott

Mint ismert a bevezetett élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik: : kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke farhát, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és étkezési burgonya.

Befagyasztott árak

Az első hét termék ára nem lehetett magasabb a 2021. október 15-én megszabottnál, a tojásé és a burgonyáé pedig a 2022. szeptember 30-ai árat nem haladhatja meg.

Egyszámjegyű infláció

A kormány korábbi álláspontja szerint a hatósági árakat az infláció tette indokolttá, ám Orbán Viktor elképzelései szerint az év végére egyszámjegyű lesz majd az infláció. Persze egyelőre nem világos, hogy a jelenleg európai viszonylatban is rekord magas inflációból, hogyan akarnak egyszámjegyűt csinálni, de hát hónapok múlva kiderül, ez sikerül-e. 

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Budapestkörnyeke.hu