Út fölé kifeszített zsinórral okozott sérülést két kerékpárosnak egy szarvasmarhát terelő férfi idén áprilisban Balatonfenyvesen, ezért vádat emeltek ellene.

Zsinórt feszített ki

A 24 éves vádlott egy forgalom elől el nem zárt magánúton, egy méter magasan feszítette ki a bálák kötözésére használt zsinórt, jelzést nem tett rá, és attól harminc méterre eltávolodva az állat terelésébe kezdett.

A kerékpárosok nekimentek az akadálynak

Az úton haladó biciklisek nem vették észre az akadályt, nem hallották az őket a veszélyre figyelmeztetni próbáló férfi kiáltását sem, a zsinórba hajtva mindketten elestek, s nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bicajosok gyorsan haladtak

A fejvédő sisakot is viselő, körülbelül 25-30 km/h sebességgel kerékpározók veszélyben lehettek, hiszen egy utcai kerékpáros kb. 20-22 km/h-s a sebességgel szokott tekerni.

Viszonylag enyhe büntetést kértek rá

A Kaposvári Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen elkövetett bűntett miatt próbára bocsátást indítványozott a büntetlen előéletű vádlottal szemben.

Néhány különleges biciklis rekord

Az egyik legelképesztőbb és egyben legnagyobb tisztelet kiváltó kihívás lényege, hogy egy velodrómban a lehető legnagyobb távot kell megtenni egy óra alatt. Az első ismert eredményt 1876-ban rögzítették, akkor 26,5 kilométert tett meg az akkori rekordtartó.

Mennyivel tekerhetünk lakóterületen kívül

A kerékpáros megengedett legnagyobb sebessége 50 km/h lehet lakott területen kívül, ha bukósisakot visel a bringás.

Aki eddig a leggyorsabb volt

Az amerikai Denise Mueller-Korenek megdöntötte a kerékpározás sebességi világrekordját. A hétvégén 295 kilométer per órával száguldott a bonneville-i sós síkságon még 2018-ban.

És azt is tudod, hogy hol nem szabad kerékpározni?

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja. Egyirányú utcába értelemszerűen tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani kerékpárral is, kivéve, ha kerékpárt jelző kiegészít tábla ezt megengedi. Amennyiben a kerékpárt külön nem engedélyezik, a buszsávban tilos kerékpározni!

A címlapfotónk az ügyészség felvétele