Állami támogatást kér a Balatoni Szövetség elnöke a tóparti nyilvános illemhelyek ingyenessé tételéhez. Lombár Gábor szerint emiatt is algásodik a Balaton.

Ingyen

Újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a tó vízminőségének védelmében – mondta Lombár Gábor, aki Balatonfenyves független polgármestere az MTI-nek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vízminőségről szól

 „Ahhoz, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon, és értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme” – fogalmazott a szövetség elnöke.

Belerokkantak az ingyenességbe

Lombár Gábor emlékeztetett arra, volt már, amikor ingyenessé tették a tóparti illemhelyeket, de az önkormányzatok kénytelenek voltak nehéz anyagi helyzetük miatt változtatni ezen.

Fenyvesen sincs ingyenes vécé

Saját települését példaként felhozva elmondta, hogy az 5 balatonfenyvesi szabadstrandon az önkormányzat nem tudja ingyenesen működtetni a WC-ket.

A strandolók vizelete a tóba megy

Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba, növelve a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka – tette hozzá.

Jön a foszfor

Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az MTI-nek azt mondta, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel.

Használj mosdót, véded a Balatont!

A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – mondta Istvánovics Vera.

Díjazták a vécéket

A BalatonKörnyéke.hu-n nemrég írtunk arról, hogy évekig tartó gyűjtést és tesztelést követően Győrffy Árpád közzétette az ingyenes és a fizetős balatoni illemhelyek listáját ás egyben wc-díjakat is átadtak.

Címlapfotón a zánkai vasútállomás nyilvános vécéje