Nem csak világszerte hódít ez a vízisport, de hazánk legnagyobb tavánál is nagyon népszerű.

Mi is az a SUP teszik fel sokan a kérdést a címet olvasva, pedig biztos sokan látták már, csak nem tudták, hogy ez a neve.

Ha röviden és pontatlanul fogalmaznánk meg, akkor azt mondanánk, hogy az a SUP, amikor egy szörfdeszkán állnak és azt egy evezővel hajtják.

Azért ennél bonyolultabb a dolog, a SUP egy angol mozaik szó (stand up paddle), talán álló evezésnek fordíthatjuk a legjobban. 

Szóval egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a vízisport világszerte és hazánkban is – olvasható a balaton.hu cikkében.

Talán abban rejlik a vonzereje, hogy a legtöbb hasonló vízisporttal ellentétben ez nem igényel olyan sok gyakorlást, ahhoz hogy igazán élvezetes legyen.

Számos változatban használják a SUP-ot, vannak akik állva hajtják, míg mások térdelve, sőt sokan a kutyájukat is magukkal viszik

Egyesek a SUP-jukon jógáznak, mások fejre állnak rajta, sokan csak egész egyszerűen beeveznek rajta a szeretett Balatonba és napoznak, pihennek az eszközön.

Az sem elhanyagolható tény, hogy egy hagyományos csónakkal ellentétben egy SUP-ra sokkal könnyebb felmászni a vízből, mint egy csónakra, miután az ember merült egyet a tóban. Nem csak a Balatonon használják egyre többen ezt az eszközt, de számos hazai tónál és folyónál feltűnnek SUP-osok.

Kiemelt kép: SUP-osok – Forrás: unsplash/Varnai Szabolcs