Fellélegezhetnek a rezsicsökkentés új feltételeinek bevezetésével azok, akik többgenerációs házban élnek, de egy mérőóra szerint fizették a rezsit. Ezentúl ők is jogosultak lesznek rezsicsökkentett áron hozzájutni a gázhoz, de ehhez a települési jegyzőhöz kell kérelemmel fordulniuk.

Megjelent a kormányrendelet

A szeptember 9-én este a Magyar Közlönyben jelent meg a kormány rendelete a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtérbeépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetése érdekében az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló rendelet módosítása. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Többgenerációs házak

Ez alapján a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek többszörösen is igénybe vehetik majd a továbbra is rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget. Ez a rendelet a többgenerációs házakra vonatkozik.

Ők kapnak kedvezményt

A családi fogyasztói közösségek, vagyis a többgenerációs ingatlanokban élők, ugyanis péntektől hatályba lépő rendelet alapján kedvezményeket kapnak. A szóban forgó ingatlanokban jellemzően idős szülőkkel egy házban vagy egy telken élő, saját családdal rendelkezők élnek.

Így fogalmaz a rendelet

„Ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység (a továbbiakban: lakás rendeltetési egység) található, a települési önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: eljáró hatóság) kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról” – fogalmaz a rendelet, és a bizonyítvány a tényleges állapotot fogja igazolni, a hatóság a jogszabályi korlátozásokat nem fogja figyelembe venni.

Ez számít lakrésznek

Az említett  1997-es rendelet egyébként a „lakás” fogalmát úgy határozza meg, hogy az olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé:

  • a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását, a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

A jegyzőhöz kell fordulni

Miután a jegyző kiadta az úgynevezett bizonyítványt, „a lakossági fogyasztó lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján számított mennyiség vonatkozásában jogosult” rezsicsökkentett áron fizetik majd a gázt a többgenerációs ingatlanokban élők.

Nem érdemes trükközni

A rendelet kitér arra is, hogy a hatóságok a szolgáltatók jelzésére is kezdeményezhetik annak ellenőrzését, hogy valóban több rendeltetési egységre oszlik-e egy ingatlan, és ha kiderül, hogy a felhasználó jogosulatlanul vette igénybe a kedvezményt, akkor a jogosulatlanul alacsony áron elszámolt mennyiséget a piaci ár másfélszeresének megfelelően kell elszámolni.

Az áramról még nincs döntés

Az áramfogyasztás e rendeletben nem szerepel, de elképzelhető, hogy hamarosan arra vonatkozóan is hasonló szabályozás születik.

Megszünt a mindenkinek járó rezsicsökkentés

A magyar kormány nyáron döntött arról, hogy az energiaválság közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. A két energiaforrás esetében augusztustól az átlagfogyasztás fölötti mennyiség esetén a piaci ár alapján számláz a szolgáltató. A lakosság egy része szeptemberben már szembesült is a magasabb összegeket tartalmazó rezsiszámlákkal. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció