December 26-án délelőtt Balatonkeresztúron elfogtak egy 31 éves budapesti férfit, aki éppen festékszóróval graffitit készített a vasúti zajvédő falra.

Ebben mi volt a rongálás?

A budapesti férfi 25 méteres alkotást fújt fel a zajvédő falra. A képek tanúsága szerint ráadásul a sínek felőli oldalara, tehát a tájképet nem igazán károsította.

Jól kihallgatták

Az egyenruhások mégis elfogták a férfit és előállították a Marcali Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Kaposváron fújt és szatírkodott egy fiatalember

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli rongálás és szeméremsértés vétsége miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 21 éves férfit, aki előbb épületeket rongált meg, majd Kaposvár belvárosában mutogatta a nemi szervét.

Ez történt pontosan

A vádlott 2020 szeptemberében alkohol és kábítószer fogyasztását követően egyetlen éjszaka alatt 14 ingatlant rongált meg Kaposváron úgy, hogy azokra festékszóró spray-vel különböző feliratokat és ábrákat festett, a kár kilencszázezer forint.

Részeg és bódult is volt

Két nappal később a fiatal férfi ismét tudatmódosító szereket fogyasztott, majd a késő esti órákban Kaposvár Fő utcáján bokáig letolt nadrággal sétált úgy, hogy mindeközben a járókelőknek mutogatta a nemi szervét, és önkielégítést akart végezni. Az egyszerre ittas és bódult állapotban lévő férfihoz végül a kaposvári rendőrök hívtak mentőt, akik kórházba szállították a vádlottat.

Maradonáról készült falfirka Óbudán

Óbudán a Filatorigátnál bukkant egy különleges graffitire a linar.hu munkatársa. A falfirka középpontjában Maradona áll. Évekkel ezelőtt pár méterrel arrébb Bud Spencer előtt állítottak emléket, most pedig ugyanez történt ugyanez történt az elhunyt világsztárral.

Mi is az a graffiti?

A graffiti (az amerikai angolba olasz közvetítéssel (graffiare ‘kapar, karmol, karcol’) érkezett jövevényszó, bármilyen köz- , vagy magántulajdonba/-ra karcolt, vésett, festett vagy más módon készített rajz vagy írás.

A graffitizést nálunk súlyosan bünteti a törvény

Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a firkálással okozott kár nagyobb mint 200 ezer forint, vagy ha műemléket, szobrot, templomot, sírt rongálnak meg, akkor a maximális büntetés 3 évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben a kár több mint kétmillió forint, a büntetés egytől 5 évig terjedhet, ha pedig több mint ötvenmillió forint, akkor a büntetés a 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést is elérheti.