A Mencshely és Dörgicse között található 399 méter magas Halom-hegy kedvelt úti cél, hiszen könnyen megközelíthető, ugyanakkor gyönyörű panorámát adó hely.

A mencshelyi önkormányzat a nyár eleje óta táblákon figyelmezteti a látogatókat, hogy a Halom-hegy tetején hat évvel ezelőtt újraépített Kossuth-kilátót mindenki csak saját felelősségére látogathatja. Mivel nincs pénz a megfelelő karbantartásra, még a kilátó lebontásának lehetősége is felmerült, írta meg a balatontipp.hu.

A Mencshely és Dörgicse között található 399 méter magas Halom-hegy közkedvelt úti cél, mert könnyen megközelíthető, ugyanakkor gyönyörű panorámát adó hely.

Kilátás a kilátóról

Itt áll a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtó kilátója, melynek elődje 59 éve készült. A Kossuth Lajosról elnevezett kilátó 1962-ben épült, de avatására 1963. június 30-án került sor. A kilátó ezután ötvenkét évig működött az 1962-ben elnyert formában. Több kisebb felújítás mellett 2002-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hozta rendbe központi forrásból.

Közben a faszerkezet állagának romlásán kívül a környező fák megnőtte miatt újra időszerű lett egy nagyobb átalakítás. Erre az az uniós támogatás adott lehetőséget, amit az alig 300 lakosú Mencshely önkormányzata a zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrummal (GYIC) közösen nyert el 2013-ban. Ekkor újították fel a kilátót, valamint egy tanösvény, egy szabadtéri színpad valamint egy harminchat kilométer hosszú kerékpáros körút is megépült.

A kilátó felújítása nem megfelelő módon történt, ami mára azt eredményezte, hogy az épület veszélyesnek lett nyilvánítva, amit mindenki csak saját felelősségére használhat. Mivel az önkormányzatnak nincsen pénze a fenntartásra, a kilátó lebontása is szóba került.

Időközben úgy tűnik, lesz segítség, és a kilátót talán mégsem kell lebontani, és megmenekülhet. Van ugyanis bérlő, aki felújítaná és karbantartaná a területet, valamint a kilátó gondozására létrehoznak egy egyesületet is, ami a tagok társadalmi munkája mellett pályázati támogatások elnyerésével is segíthetné az ügyet.

Kiemelt kép: Kossuth-kilátó – Forrás: Google/Szabó Géza