Lement a szezon, most minden csendes, de jövő nyárig szeretnék megoldani a rendezetlen helyzetet. Vízi műtárgyak 200 méteres körzetében ugyanis tilos a fürdés, a tó lefolyója mégis nagyon népszerű.

A 38 °C-os vizet adó termálforrások által táplált Hévízi-tó vízkészlete az év minden szakaszában gyakran cserélődik, a víz a “lefolyóként” emlegetett Hévízi-csatornán “úszik el” a tóból és 13 km megtétele után a Zala folyóba ömlik. A szabadstrand ezért “alakult ki”, hisz a gyógyvízben ingyenesen lubicolkatott évről-évre sok vendég – írja a Zaol.hu.

Nyaranta az illegális szabadstrand rendszeresen megtelt. Csúcsidőben egy törölközőt sem lehetett a természetvédelmi területen leteríteni, pedig nem helyi rendelet, hanem törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés. EZT SE HAGYD KI: Valami nem stimmel a pénzekkel? A Balatonnál elköltött uniós forrásokról kérdezi a kormányt az Európai Bizottság

A Hévízi-tó déli zsilipjétől 1-2 méterre déli irányban található partszakasz Keszthely közigazgatási területéhez tartozik, tulajdonosa a magyar állam, vagyonkezelője a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a természetvédelmi kezelője, valamint a természetvédelmi szabálysértések ellenőrzésére jogosult szerv egyaránt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A terület szerepel a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területeket tartalmazó listán, országos jelentőségű védett természeti területnek minősül.

A tömeg miatt rengeteg a szemét, az emberek az erdőbe járnak a dolgukat végezni, szeméremsértő eseményekről érkeztek bejelentések. Vannak, akik a kifolyóba öntik az akváriumuk tartalmát, az idegen fajú halak elszaporodnak, tönkreteszik a tavat.

A kifolyó melletti tanösvény karbantarthatatlan, a fürdőzők a sétálók elől elfoglalják a területet. A padokat szétszedték,  egy részéből lépcsőt építettek, a másik részét felgyújtották. Az is megtörtént, hogy valaki az ötcsillagos Lótusz hotel kertjében verte fel a sátrát.

A tömeges méreteket öltött fürdőzés veszélyezteteti a védett természeti területet. Nincs a személyes higiénés szükségletek kielégítésére alkalmas infrastruktúra, WC hiányában az emberek a környező erdős, bokros területre járnak. Fürdés közben letördelik, letapossák a vízinövények hajtásait – erősítette meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A rend­őrség, az önkormányzat, valamint az érintett hatóságok 2021 júniusi egyeztető tárgyalásán döntés született a fürdőzés megszüntetéséről, július közepén kihelyezték a fürdőzést tiltó táblákat.

Most minden csendes, lement a szezon, a szakemberek, városvezetők időt nyertek, jövő nyárig a helyzetet szeretnék megnyugtatóan megoldani.

Kiemelt kép forrása: fenti videó