„Akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál, akinek meg van, az külföld felé veszi az irányt” – erről beszélt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Külföldre vágyunk

„Jelentősen megnőtt a magyarok külföldre utazásának a hajlandósága, ez a további előfoglalási adatokon is látszik” – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek. A szövetség adatai szerint harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén. Az elnök szerint azért javulhat a helyzet. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Fontos a jó idő

A szövetség elnöke nem feltétlenül a magas árakkal indokolta a forgalom csökkenését, inkább szerinte akinek van pénze inkább oda utazik, ahol nagyobb a valószínűsége a jó időnek.

Nagy költségemelkedések

„Az, hogy a Balaton drága, relatív. Ha mégis így szemléljük, akkor nem azért van, mert a nyerészkedés a cél, hanem mert olyan szinten megnőttek a költségek, hogy nem lehet olcsóbban kínálni a szolgáltatásokat” – mondta Flesch Tamás.

Újra bátrak

Megjegyezte, hogy még mindig észlelhető a Covid-hatás, hiszen sokan útnak indultak ugyan a lezárásokat követően, csak mostanra lettek bátrabbak az emberek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is sok magyar választja úti céljául Görögországot, Törökországot, Horvátországot vagy épp Spanyolországot.

Kicsi az esély az esőre

Ezeknek az országoknak a tengerpartjainál nagyobb a valószínűsége a jó időnek, amely elengedhetetlen a nyaraláshoz. Kevés bosszantóbb van annál, ha valaki sok pénzt fordít a nyaralásra, és hűvös van, esik az eső, ahogyan most pár napig nálunk is – mutatott rá.

Kevés az akció

Ugyan idei jelenségnek tartja, mégis kihívást okoz a szolgáltatóknak, akiknek rövid távon nehéz lesz a helyzetük, amit nem is lesz könnyű átvészelniük. A szorult helyzet ellenére ugyan akad néhány kedvezményes ajánlat, szerinte nem ez a tendencia.

Így alakulnak az adatok

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2023. január–májusban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 2 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek viszont 7,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Ez a háttere

A belföldi turizmus, különös tekintettel a szállodaiparra, idén eddig stagnál és visszaesést is mutat – reagált a KSH adataira Flesch Tamás, aki szerint ez változatlanul két tényezőnek tudható be: egyrészt az inflációs környezet, azaz vannak vendégek, akik jövedelmük miatt kiárazódtak a piacról, másrészt poszt-Covid-hatás.

Utolsó pillanatban foglalnak

Továbbá, nagyon rövid távra látnak előre a foglalási szokások változása miatt, vagyis sokan csak az utolsó pillanatban foglalnak. Ugyanakkor érdemes arról is említést tenni, hogy hasonló trend figyelhető meg Nyugat-Európában is, ahol a belföldi turizmus nem olyan jó, mint a kiutazó.

Turisztikai gondok

Hozzátette: A magyar vidéknek az a baja, hogy nagyon kitett a belföldi turizmusnak, Budapestnek meg az, hogy a külföldinek. A fővárosban a vendégkör több mint 90 százalékát külföldiek teszik ki, ezzel szemben vidéken változatlanul magyarok vannak, csak nem annyian, mint korábban. Természetesen egy vidéki szállodát nem vigasztal, ha Budapest tele van. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció