Mintegy 8 milliárd forintból korszerűsítették a telep kezelőépületét, belső útjait és világítását is.

Befejeződött Zalalövő szennyvíztelepének felújítása. A közel nyolcmilliárd forintos költségvetésű, Nyugat- és dél-dunántúli szennyvíz-elvezetési és -kezelési fejlesztés nevű térségi projekt részét képező beruházás technológiafejlesztést és kapacitásbővítést is magába foglalt. Előbbi a tisztítás során keletkező szenny­víz-iszap helyben történő elsődleges kezelését tette lehetővé, utóbbinak köszönhetően pedig a jövőben akár újabb települések is csatlakozhatnak a zalalövői rendszerre – írja a zaol.hu. 

A beruházás révén csökkent a Zala folyó, és ezáltal a Balaton térségből érkező szennyezésének kockázata.

A munkálatok során korszerűsítették a telep kezelőépületét, belső útjait és világítását is.

Az építési és technológiai munkák még 2018 elején kezdődtek, s 2019-ben jórészt el is készültek, amit próbaüzem követett.

A telepen úgynevezett egyenes átfolyású, eleven­-iszapos szennyvíztisztítási tech­nológia valósult meg.

A tech­nológiai fejlesztés során többek közt új tisztítórácsot, új biológiai tisztítóegységet kapott a rendszer, továbbá új iszapvonal és iszapvíztelenítő került kialakításra és üzembe helyezésre.

Ezen felül két új átemelő és mintegy háromszáz folyóméternyi csatornavezeték is épült a településen. Utóbbinak köszönhetően pedig tizennyolc olyan helyi ingatlan csatornahálózatra történő rákötésére nyílt lehetőség, amelyek szennyvízkezelése eddig megoldatlan volt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: unsplash