A védettségi kártya nélkül is látogathatóak lesznek a fizetős strandok az egész országban, így a Balatonon is. A döntés értelmében a fizetős strandokra lehet menni a védettségi kártya nélkül is, és nem kötelező a távolságtartás, a strandok pedig csak annyi vendéget engednek be, hogy átlagosan 10 négyzetméter jusson mindenkire.

Nem kell kártya a strandokon

A járványügyi szabályok szerint a zárt fürdőkbe kelleni fog a védettségi kártya, azonban ez nem így lesz a strandokon, ahová a plasztikkártya nélkül is bármikor el lehet menni fürödni. Ugyanakkor a járványveszély miatt a strandok üzemeltetői több ajánlást is megfogalmaztak a fürdőzők számára. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekre ügyelnek

„Az önkormányzatok esetében biztosítani kell a másfél méter betartásához szükséges területet, illetve a strandokon 10 négyzetméter/fő az a terület, illetve az a létszám, amit be lehet engedni. Nyilván a szabadstrandok esetében ezeket is ki fogjuk írni” – mondta el Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke az ATV Híradójában.

Megosztja a strandolókat

A döntés igencsak megosztó a strandokon, hiszen többen is örülnek, hogy nem kell felmutatni a kártyát, és élvezhetik a szabadságukat, azonban vannak olyanok, akik szerint így jóval nagyobb tömegek fognak a vízpartra özönleni, ezzel teret engedve a vírus terjedésének.

Biztonságot nyújt a kártya

„Minden nyáron tele vannak a balatoni strandok és tele vannak az éttermek, nem tudom, hogy ez hogy lesz megoldható, én biztos, hogy valamilyen igazoláshoz kötném a strand látogatását, és az ott lévő éttermek látogatását is” – mondta Magyarhoni Johanna a műsorban.

Felkészültek a vendéglátósok is

A védettségi kártya körüli bonyodalmak miatt a vendéglátósok többsége csak teraszt alakít ki idén, így nem kell ellenőrizniük a vendégek igazolványát. A legtöbb balatoni vendéglátóhelyen a felszolgálók többsége már beoltatta magát.

Folyamatosan fertőtlenítenek

„A szabadstrandon szabad terasszal rendelkezünk, tehát minket igazából a különböző korlátozások csak annyiban érintenek, hogy azért fertőtlenítő pontokat mindenképpen kihelyezünk, ezt biztosítjuk az ide érkező vendégeknek, illetve a dolgozóink mind beoltották maguk” – közölte haszon Zsolt, a Parti Zóna Pizzéria tulajdonosa.

Június közepén indul a szezon

A balatoni fizetős strandok közül a legtöbb helyen egyelőre még nem kell fizetni a belépőért. A hivatalos nyári szezon június 12-én indul.

Várták már a nyitást

A strandüzemeltetők már nagyon várták az idei szezonkezdést, sok helyen felújításokkal készültek, a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban pedig számos szabadstrand újulhatott meg. Vannak strandok, ahová már pünkösd óta lehet menni, de vannak olyan helyek is, amelyek az időjárástól teszik függővé a nyitást.

Élmény a Balaton

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő korábban azt mondta, hogy szerinte senkinek sem kell attól tartania, hogy nem találja meg a helyét a Balatonon, hiszen a tó körül számos minőségi strand várja a fürdőzőket. “A Balaton minden igényt kielégít. Az is jól tudja érezni magát, aki csak egy napra ugrik le, de az is, aki a hekken és a sörön túl kulinárisabb élményekre vágyik” – mondta a szakértő, aki szerint idén is nagy tömegek fognak érkezni a Balatonra. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfenyvesi strand – Forrás: MTI/Varga György