Megdőlt az országos napi melegrekord. Mostanáig a január 22-i rekord 15,5 Celsius-fok volt, amelyet 1956-ban Ásotthalmon regisztráltak. Pénteken viszont a Somogy megyei Főnyeden 16 fokot is mértek.

Szombaton is 10 fok felett lesz a hőmérséklet

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet plusz 2 és 10 fok között várható, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet a leghidegebb. A legmagasabb hőmérséklet plusz 6 és 15 fok között valószínű, a Kisalföldön délután gyorsan hűlni kezd a levegő.

Vasárnaptól visszajöhet a tél

Vasárnaptól ismét mínuszokra is készülni kell. A jövő héten pedig többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Mit lehet tudni Főnyedről?

Száznál is kevesebben élnek Főnyeden, amely település Marcalitól nem messze, Sávoly közelében található. 300 éve még 350 ember élt itt, manapság 79-en lakják a falut, amelyet egyébként  1261-ben említenek először a krónikák.

Jég után melegrekord volt csütörtökön is

Három napja még csaknem befagyott a Balaton, csütörtökön azonban megdőlt a melegrekord a tó partján. Fonyódon 14 és fél fokot mértek.

Egy 2007-es csúcs dőlt meg

Az eddigi csúcsot 2007-ben jegyezték fel, akkor 14,4 fok volt január 21-én – mondta Zsikla Ágota meteorológus a likebalaton.hu-nak.

További érdekességek a Balaton déli partjáról ide kattintva.

Átlagosan hidegebb van mint az előző fűtési szezonban

Az előző fűtési szezon azonos időszakához mérten 2 Celsius fokkal alacsonyabb volt az átlaghőmérséklet, illetve a napsütéses órák száma is érezhetően kevesebb volt, miközben a lakosság egy része az otthoni munkavégzés miatt jelentősen több időt tölt a lakásában, így napközben sem csak temperáló fűtést állítanak be.

Nőtt a gázfelhasználás

A lakossági és az ipari földgázfelhasználás is emelkedett a 2020-21-es fűtési szezonban az egy évvel korábbihoz képest: az MVM földgázelosztási területein több mint 5 százalékkal nőtt a felhasznált földgáz mennyisége – közölte a társaság az MTI-vel, megjegyezve, hogy tavaly októbertől több tényező együttes hatására nőtt a földgázfogyasztás.