Elkészült a tanulmányterv az M8 gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszára. Egy másik Fejér megyei út korszerásítését is bejelentétték.

Két terv is van

Az egyik prejekt a 13-81-63-as utak kétsávosítása, amelyből utóbbi kettő érinti a megyét, illetve az M8-as gyorsforgalmi út, amely tulajdonképpen az M6-os és M7-es autópályákat köti össze 50 kilométer hosszan.

Az M8-ast jobban várják

Az új út tehermentesíti a 62-es, 63-as és 64-es utakat, továbbá segíti a munkaerő mobilitását, a gazdaságélénkítést, valamint a biztonságos és gyors közlekedést – érvelt az MTI tudósítása szerint Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Nyugi, még csak tervek

Az elnök közölte, az M8-as tanulmánytervének első változata kész, a környezeti hatásvizsgálat folyamatban van. Előreláthatólag 2022. januárra engedélyes tervek lesznek, márciusra pedig jogerős építési engedélyek, ezt követően 6-8 hónap alatt a kiviteli tervek is elkészíthetők, így 2023-ban elindulhatnak a kivitelezési munkálatok.

További balatoni közlekedési hírekért kattints ide!

Nagyon dolgoznak Veszprém elkerülésén a 8-as úton

8. sz. főút Litéri és Füredi csomópontja között, 7,5 km hosszon, a jelentős baleseti kockázatot hordozó csomópontok különszintű csomópontokká fejlesztésére, átépítésére kerül sor. Ezen fejlesztési koncepció keretében valósul meg most az új Budapesti, Almádi és Füredi csomópont.

Szakaszonként haladnak

A Litéri és a Budapesti csomópont között (Körmend irányába) a jobb oldalon 2×1 sávban halad a forgalom, a bal pályán történik a munkavégzés. Az kivitelezés során elbontják a Veszprém és a Litéri csomópont között a félpályát. A Budapesti csomópontban lévő műtárgy alapok melletti visszatöltés építése elkészült. A hídfők, szárnyfalak építése befejeződött. A bal és a jobb pálya födémszerkezetének építésével folytatódnak a munkálatok.

Az Almádi csomópont

Az Almádi csomópont építési munkálatai miatt aBalatonalmádi – Veszprém irányú utat a közúti forgalom elől lezárták. A csomópontnál a bontási munkákat követően a humusz leszedése és az úttöltés alapozása megtörtént, a töltés építése elkezdődött a 7217 j. úton. A csomópont város felőli oldalán is megkezdődött a körforgalom építése az előkészítő és földmunkákkal. Az Almádi csomópont hídalapozási és szárnyfalépítési munkáit elvégezték, illetve a gerendák beemelése is megtörtént, jelenleg a pályalemez szerkezetépítése zajlik.

Füredi csomópont

A Füredi csomópontnál a humuszréteg leszedése, az alkalmatlan fedőréteg eltávolítása az északi oldalon megtörtént, az elő- és háttöltés építése megkezdődött és a felmenő szerkezetek építése zajlik. A Füredi csomóponti híd északi oldalán a hídfő és a szárnyfalak építése elkészült, a déli oldalon a pillérek megépültek, itt a hídháttöltés építésével folytatódik a munka.

Terelőutakat kellett építeni

A közúti forgalom elvezetésére a 8. sz. főúttal párhuzamosan, az Almádi és a Füredi út között terelőutakat alakítottak ki, amelyeknek az aszfaltréteg kiépítése befejeződött, jelenleg a vízépítési munkák zajlanak.

Címlapfotónk a NIF térképe.