Még mindig hatalmas az érdeklődés a Balaton-parti nyaralók iránt, és mint kiderült, főleg a budapestiek vásárolnának nyaralót vagy otthonteremtési célú ingatlant. A Balaton melletti településeken lévő eladó lakások árai már-már a budapesti viszonyokat tükrözik, és úgy tűnik, a jövőben nem is várható árcsökkenés, mivel a vásárlási láz nem csillapodik.

Nagy a kereslet

Rekordszinten van a balatoni nyaralók, házak, lakások iránti kereslet, aminek egyik mozgatórugója a koronavírus-járvány miatt megváltozott pihenési szokások lehetnek. A vásárlók klasszikus célpontjai a Balaton-felvidék, a Balaton-part, de a vízparttól távolabb eső, korábban kevésbé preferált ingatlanok is gyorsan elkelnek – írja a Pénzcentrum.

Már januárban érdeklődtek

Az ingatlanpiaci fellendülés a Balaton térségében már januárban érzékelhető volt, ugyanis a vásárlók már akkor a Balaton-parti ingatlanok után érdeklődtek. A nyaralók iránti nagy igény a járvány miatti pihenési szokások megváltozásából fakad: az utazási, nyaralási szokások a kereslet átalakulásában is tisztán látszanak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Költöznének a budapestiek

A Balaton-felvidéki településeken megjelentek azok a budapesti ingatlankeresők is, akik elsősorban nyaralási célból vennének hétvégi házat a tónál. Ugyanakkor a home office lehetőségével sokan hosszabb távra is költöznének, és úgy tűnik, az eredeti lakhelytől való távolság már nem is akadály.

Sorra kelnek el a nyaralók a Balaton-felvidéken

„Nagyon kelendőek a telkek, emellett a lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően újra megnövekedett a felújítandó ingatlanok iránti kereslet és a falusi CSOK-nak köszönhetően felértékelődtek a kistelepülések is” – mondta a híroldalnak Ranga Gabriella, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

Itt vásárolnak nyaralót a budapestiek

Az ingatlanszakértő azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint az előző évekhez képest egyre többször találkoznak olyan budapesti vásárlókkal, akik a Balaton északi-partján vesznek nyaralót vagy hétvégi házat. Szerinte megnövekedett azoknak a száma is, akiknek a home office miatt már nincs szükségük arra, hogy folyamatosan a lakóhelyükön legyenek, inkább a Balaton-felvidék egyik falujában élnék a mindennapjaikat.

Balatontól távolabbi nyaralókra is lecsapnak

A Balaton-parti nyaralókon kívül szintén nagy az érdeklődés a tótól még elérhető távolságban lévő családi házak iránt is. A budapestiek körében a legfelkapottabb ingatlantípus a nyaraló célra is használható, de a hosszú távú ott-tartózkodásra is alkalmas családi ház.

Menekülnek a bezártság elől

„Egyre többször tapasztaljuk, valószínűleg a koronavírus-járvány hatására is, hogy sokan a bezártság érzése miatt szeretnének lakásból családi házba költözni, ezzel felértékelődtek a Veszprém környéki családi házak, elsősorban az alacsony fenntartási költségű, kisebb alapterületű ingatlanok” – mondta a Ranga Gabriella.

Budapesti lakásárak a Balatonnál

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből az látszik, hogy a járvány miatt elrendelt szigorítások eredményeként sokan a Balatonnál kezdtek keresni nyaralókat, ez pedig adott egy nagy lökést a régióban a keresletnek. A part közelében lévő ingatlanok iránti kereslet lassan akkora, mint amekkora a budapesti ingatlanoknál tapasztalható érdeklődés, így mostanra a Balaton-parton az átlagos négyzetméterárak a fővárosi szintet közelítik – írja a Portfólió.

Máshol is hasonló a helyzet

A látványos, nyaralók iránti kereslet nemcsak a Balatonon érzékelhető, hanem más térségekben is, így például a Velencei-tónál, a Tisza-tó partján vagy az Eger melletti kisebb településeken is. Ezeken a területeken is főleg a budapestiek vásárolnának ingatlanokat nyaraló céljára vagy a home office lehetőségével hosszabb távra. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balaton-felvidék – Forrás: BudaPestkörnyéke