Nem csak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrzik Somogyban az autósokat a legfontosabba helyeken. Csak Kaposvárott 35 szabálysértőt fogtak meg egy nap alatt. Közben egy országgyűlési képviselő azt javasolja, hogy legyen bűncselekmény a jogis nélküli autóvezetés.

Drónokat vetettek be

35 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök Kaposváron és környékén. A rendőröknek többek között gyorshajtás, tilos jelzésen áthaladás, elsőbbségadási szabályok megsértése, előzési tilalom, kötelező haladási irány, illetve záróvonal figyelmen kívül hagyása, valamint vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt kellett intézkedniük. Az ellenőrzést nyolc civil gépkocsi, két járőrautó és egy drón segítette.

Nevetséges büntetés

A jogosítvány hiánya és a nevetséges büntetés láthatóan egyre kevesebbeket tart vissza attól, hogy autót vezessenek, sőt a saját nevükre autót vásároljanak.

Szabálysértés

A jelenlegi törvények szerint, ha valakit érvényes jogosítvány nélküli vezetésen kapnak rajta, tehát nem otthon felejtette az okmányt, hanem ténylegesen nincs jogosítványa, vagy eltiltották, akkor szabálysértési bírság kifizetésével mentesülni lehet a komolyabb következmények alól.

45 ezer forint

Nevetséges, hogy mások életét veszélybe sodró felelőtlen embereket mindössze 45 ezer forintra bírságolhatja meg őket az intézkedő rendőr, ha pedig feljelentés is történik, akkor kemény 90 ezer forintra rúghat ez az összeg – írja a BudaPestkörnyéke.hu

Legyen bűncselekmény

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője utalt a nemrég Károly körúton történt tragikus, halálos balesetre is. A jelenlegi szabálysértés helyett bűncselekményként javasolja meghatározni az engedély nélküli járművezetést a szocialista országgyűlési képviselő, Molnár Zsolt.

Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő – Forrás: Facebook/MSZP

Ide kapcsolódik:

Keményebb következmények

A képviselő javaslata szerint, ami az MSZP közösségi oldalán közvetített sajtótájékoztatón hangzott el, szükséges lenne a jogosítvány nélkül vezető, vagy eltiltott személyeket szabálysértés helyett büntetőjogi következményeknek alávetni.

Elfogadhatatlan

“Elfogadhatatlan, hogy rendszeresen előfordulnak olyan balesetek, amelyeket jogosítvánnyal nem rendelkező vagy a járművezetéstől kifejezetten eltiltott emberek okoznak” – mondta a képviselő. Jelezte: “Azért kezdeményezte az ilyen esetek bűncselekménnyé nyilvánítását, hogy nagyobb legyen a visszatartó erő.”

Börtönbe kerülhetnének

Ha bűncselekmény lenne a jogsi nélküli vezetés, akkor börtönbe is kerülhetnének azok, akik mindenféle képzettség, KRESZ-ismeretek nélkül ülnek autóba és a felelőtlenségükkel, nemtörődömségükkel mások életét veszélyeztetik.

Kiemelt kép: police.hu