A Magyar Turisztikai Ügynökség legutóbb már a Kisfaludy strandfejlesztési program 5. körét hirdette meg. Minden körben több milliárd forintot adnak a balatoni strandok fejlesztésére, egy-egy strand megújítására 10-30 millió forintot kaphatnak az önkormányzatok. Balatonboglár nem kért ebből.

Egy 90 éves platánsor

A balatonboglári Jankovich-telepen az üdülőtulajdonosok álltak ki a 90 éves platánsorért. A lakossági akciót látva az önkormányzat sem erőltette a strandfejlesztést. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két éve elfogadták volna a pénzt, de…

Két éve a balatonboglári önkormányzat is örömmel vágott bele a város hat strandján a fejlesztésbe az MTÜ-től elnyert támogatásból. Amikor azonban a Jankovich-telepi strandra is felvonultak a munkagépek, az ottaniak közbeléptek. Éppen kandeláberek elektromos vezetékeinek kezdték el felásni a gépek a strandot, amikor a helyiek megálljt parancsoltak a markolóknak – írja a Magyar Narancs.

Platánok

„Ezen a partszakaszon fut végig a híres-nevezetes boglári dupla platánsor, 128 fával, amit 90 éve a szüleink, nagyszüleink ültettek” – mondta a Narancs.hu-nak Tappler Zita, a Jankovich-telepi Üdülőegyesület szószólója.

Lassan 100 éves

A Jankovich-telepen még több utcában állnak azok az 1910-es és ’20-as években épített régi nyaralóépületek, amiket budapesti köztisztviselők építettek a Jankovich gróftól kapott telkeken.

A fák gyökerei

„Mivel iszapos a terület, a fák gyökerei emiatt nem lefelé a vízben, hanem a vékony termőrétegben kanyarognak; óhatatlan, hogy a gépek elvágják, megsértsék a gyökereket, mint ahogy ez rögtön az első munkanapon meg is történt” – emlékeztetett Tappler Zita.

Nem kell térkő, lángos, műjátszótér

Balatonboglár hat strandja közül öt egyforma: térkő, kandeláber, lángosos, diszkó, játszótér. A mi célunk az, hogy a csendet és természeti szépséget értékelő turisták látogassanak a sétányra, akik este a csillagokban, a naplementében gyönyörködnek, éjjel pedig nem mesterséges fényt, hanem természetközelséget szeretnének” – mondta az üdülőtelepen élők képviselője.

Közel félmillárdos érték a platánsor

Homokos strand, vízi játékok, kandeláberek, térkő – ezt tartalmazta a Jankovich-telepi strandfejlesztés is. Az ingatlantulajdonosok fellépésén először a balatonboglári önkormányzat is megdöbbent, de aztán elfogadta a helybeliek akaratát. Mészáros Miklós polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta, kárt okozni ők sem akarnak, nekik is a helyi értékek megóvása a céljuk.

Maguk pénzéből

Végül aztán nemcsak hogy a tízmilliós támogatásról mondtak le a Jankovich-telepiek, hanem még ők nyúltak zsebbe. Előbb faregiszterre, majd a 128 platán egyenkénti kezelésére gyűjtötték össze a pénzt. A platánsor eszmei értéke ugyanis 450 millió forint, ami még növelhető is, amennyiben a fák rendszeres védelmet kapnak. A költségekbe felesben beszállt az önkormányzat is.

Még 150 év

 „A platán 200-250 évig is elél, ez a platánsor pedig még csak 90 éves” – magyarázta Bereznai Tibor a lapnak. Reméljük, soha többé nem kerülnek elő újból a térkövezéses elképzelések, mert azt a Jankovich-telepiek soha nem fogják hagyni!” A boglári védett platánsor azóta bekerült a Somogy Megyei Értéktárba.

A címlapfotó a település honlapjáról származik.