„Az elmúlt hetekben csónakkal körbejárva a Balatont térképeztem újra a nádast a víz felől is. Elkeserítő a helyzet; még mindig nem értik az emberek mi a tét, ha nem lesz nádas, nem lesz Balaton – nyilatkozta Dr. Pomogyi Piroska.

Az algásodás is figyelmeztet

Most, hogy romlani kezdett a tó vízminősége, és a kutatók kimondták, az időjárástól függ, lesz-e augusztusban algavirágzás, még nagyobb becsben kellene tartani a nádast, hiszen óriási szerepe van a tó öntisztulásában – hangsúlyozta a biológus a hirbalaton.hu-nak.

Kellene a természetes szűrés

A nádas a puffer-zóna a nyílt víz és a szárazföld között. A parti nádasok tulajdonképpen szűrőmezők, ha eltűnnek, vagy felszabdalják őket, felgyorsul a tó pusztulása. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Kotrás vagy sem?

A tó öntisztulási képességének azért is nagy a szerepe, mert a kotrás megváltó hatása is megkérdőjeleződött. „A kutatók álláspontja nem egységes azzal kapcsolatban, hogy lehet-e érdemben csökkenteni a Balaton foszforterhelését a roppant drága kotrásokkal” – nyilatkozta a balatoni miniszteri biztos.

A legutóbbi botrányos kotrásról mi is beszámoltunk

Rosszabbodik a helyzet

A biológus, aki azt tapasztalta az elmúlt hetekben, nemhogy javult volna a helyzet, hanem újabb illegális bejárók, stégek létesültek felszabdalva, rongálva, pusztítva a vízparti nádasokat. Márpedig a felszabdalt, fazonra igazított nádas minősége egyre romlik, nem tudja betölteni megfelelően a védelmi szerepét. Balatongyörökön például egész labirintus-rendszert építettek ki a bojlisoknak a nádasban, ami tavaly óta tovább bővült.

Egy kikötő, sok nádas

Dr. Pomogyi Piroska jónak tartja azokat a terveket, hogy minden vízparti településen legyen egy-egy csónakkikötő, de cserébe számolják fel a nádasokba bújtatott, a növényzetet pusztító illegális kikötőket.

A visszaállításban sincs sok köszönet

A legkeményebb fellépés a Balatonakalinál két éve történt nádirtás esetében történt, ahol az érintett parttulajdonost az eredeti állapot visszaállítására kötelezték. Dr. Pomogyi Piroska az érintett szakasz jelenlegi állapotáról annyit mondott; Valamennyire visszanövényesedett, de az a gyönyörű összetételű és minőségű parti sáv eltűnt, nem lesz olyan mint volt. Kikövezték a partot, így most semmire nem jó: védő, vagy ökológiai szerepet nem tud betölteni, és fürdőzésre sem alkalmas.

Vádemelés is történt az ügyben

Figyelmeztetést kaptak a polgármesterek

A biológus másfél éve a Balatoni Szövetség ülésén figyelmeztette a polgármestereket, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat, a téli nádvágásra engedélyt kérőknek pedig  mintegy fele irtást végzett aratás helyett. Legutóbb, idén július végén Balatonfenyvesen indult hatósági eljárás amiatt, mert egy medertisztítási engedélyt sajátosan értelmeztek.