Szélesszájú orrszarvú nőstényt cserélt a Veszprémi Állatkert és a Nyíregyházi Állatpark a sikeres tenyésztés érdekében. Az akcióra azért is volt szükség, mert eddig egyik helyen sem volt szaporulat, így az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára állatokat cserélt egymással a két állatkert.

Megérkeztek az orrszarvúk

A 21. századra átértékelődtek az állatkertek feladatai, ugyanis míg régen a szórakoztatás volt az egyedüli cél, addig mára már a veszélyben élő fajok megtartása és tenyésztése a legfőbb misszió az állatkertekben. Ennek jegyében cserélt ki egymással két szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) nőstényt a Veszprémi Állatkert és Nyíregyházi Állatpark – írja a Nyíregyházi Állatpark.

A Balatontól északra látogatható az orrszarvú

Veszélyben élő fajtát cseréltek

A komoly szakmai tapasztalattal rendelkező két állatkert az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében már régebb óta tart a természetben veszélyben lévő fajokat. A cél mindkét állatkertben ugyanaz, hogy zárt körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szoktak állatokat cserélni

A jól szervezett állatvédelmi programban megszokott, hogy kicserélik egymással az állatokat. Ennek több oka is lehet: egyrészt a csere hozzájárulhat a sikeres tenyésztéshez, másrészt ez jót tesz a genetikai változékonyságnak.

Válogatósak a bikák

Mindkét állatkert régebb óta tart szélesszájú orrszarvúkat, de ezek az állatok különleges szaporodásbiológiával rendelkeznek. A sikeres párzás érdekében a bikáknak több tehenet is fel kell kínálni, ám még így sem biztos a siker, mert a bikák igencsak válogatósak. Azért, hogy felkeltsék az érdeklődést, az állatkertek dolgozói féltékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy másik esetben változtatnak a tehénkínálaton.

Nem könnyű 3 tonnás orrszarvúkat cserélni

A bikák háremének tagjait azonban nem egyszerű cserélni, hiszen a 2,5-3 tonnás állatokat nehezen lehet szállítani, főleg több száz kilométeren át. Ezért volt szerencsés, hogy a két állatkert már régebb óta tartott szélesszájú orrszarvú tenyészcsapatokat, így most sikeresen végrehajtották az orrszarvúcserét, hátha a megcserélt nőstények szerelembe esnek a másik állatkert bikájával.

Hónapokig szervezkedtek

Az orrszarvúk szállítását több hónapnyi szervezés előzte meg, mivel a több tonnás állatokat nem egyszerű művelet kiemelni a kifutóból; a szállításhoz speciális eszközökre volt szükség.

Makoubu és Jala is megérkezett

A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2,3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkba. Másnap a nyíregyháziak a 12 éves 2,2 tonnás Jala nevű nőstényt szállították Veszprémbe. A két állatkert szakemberei azt remélik, még az idén sikeresen párzanak az orrszarvú lányok. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így érkezett meg Jala Veszprémbe

És így üdvözölték a nyíregyháziak Makoubut

Kiemelt kép: Részlet a Veszprémi Állatkert videójából