A lakások helyett a kertvárosok, vidéki kertes házak a vásárlók favoritjai. Tihanyban és Zamárdiban elszabadultak az árak – olvasható az  ingatlannet.hu balatoni ingatlanpiacról szóló elemzésében.

Drágulás

A Balaton parti településeken eladó házak átlagos négyzetméter ára most sokkal magasabban van, mint a tavalyi év azonos időszakában volt.

A két sztárváros tarol

A legfelkapottabbnak számító Balatonfüreden és Siófokon 10-20% közötti a családi házak négyzetméter árának átlagos emelkedése tavaly óta, ami forintban kifejezve 60-90 ezer Ft/m2-es drágulást jelent.

Családi házakat keresik

Ha a családi házak és a lakások áremelkedését hasonlítjuk össze, akkor látható, hogy a családi házak gyorsabb ütemben drágultak, mint a lakások bármely típusa (téglalakások vagy panellakások).

A koronavírus közbeszólt

Azok, akik hosszú heteket, hónapokat kényszerültek eltölteni egy néhány négyzetméteres lakásban jelentősen átértékelődött az elképzelése és a vágya az igazi otthonról. Ezért fordulhattak többen a kertes házak felé – áll az elemzésben.

Menekülés a nagyvárosból

Budapestnél kedveltebb lett az agglomeráció vagy éppen egy vidéki település. Az ingatlanvásárlók olyan házak, nyaralók iránt érdeklődtek leginkább, amelyek bezártság esetén is élvezhetők.

Az otthoni munka is segített

Eddig a home office tette lehetővé, hogy a munkahelytől sok-sok kilométerrel távolabb végezhessük a munkánk, az irodába történő visszatéréssel azonban változhat ez a helyzet. Amennyiben újra fontossá válik a munkahely és iskola közelsége, úgy a belvárosi lakások ismét nagy népszerűségnek örvendhetnek.

Tavasszal is aggódtunk az árak miatt

Sok új beruházás

A Balatonnál rengeteg új beruházás zajlik, és tulajdonképpen nem is találni olyan települést, ahol ne építenének valamilyen társasházat. Szerinte a déli parton, egyes településeken, például Zamárdiban kiemelkedő az áremelkedés, ugyanis a városban március közepén átlépte az 1 millió forintot a négyzetméterenkénti átlagár. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.