Veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert ma este egy markáns hidegfront érkezik északnyugat felől. A szél miatt északnyugattól kelet felé haladva viharos időre kell számítani, a Bakony magasabb részein zápor, hózápor is előfordulhat.

Lehűl az idő

A Balaton környékén a napokban biztosan nem lesz jó idő, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egy erős hidegfrontról számolt be, ami miatt kedd hajnalban a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 Celsius-fok között alakul. Nappal a legmagasabb hőmérséklet 4 és 9 fok között lesz, de több helyen, például a Bakonynál jóval hűvösebb időt mondanak – közölte az OMSZ hétfőn az MTI-vel. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Bakonynál hózápor is előfordulhat

Vihar a Dunántúlon

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet, hogy az áthaladó front miatt keddre virradóra előbb a Kisalföldön, az Alpokalján, majd a Bakonynál kell számítani a szeles időre. Ezt követően a front áthelyeződésével a Dunántúlon, valamint a középső országrészben, de még Bodrogköznél is viharossá fokozódik a szél.

Szeles lesz az idő a Balatonnál

A legtöbb helyen az erősebb széllökések 70-90 kilométer/óra körül várhatók, de a hegyvidéki tájakon, illetve a Balatonnál 90 kilométer/óránál is erősebb lökésekre lehet számítani. Kedd délelőtt a szél fokozatosan veszít az erejéből.

Figyelmeztetést adtak ki

Az erős szél miatt Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, Somogy megyére pedig elsőfokút, vagyis a Balaton környékén lévőknek érdemes körültekintően eljárniuk a veszélyjelzés ideje alatt. Másodfokú figyelmeztetést egyébként akkor szoktak kiadni, amikor az időjárás jelentős károkat, baleseteket is okozhat.

Hó is várható

Az OMSZ kitért arra is, hogy az eső, zápor mellett hó is várható a leghidegebb helyeken, azonban érdemi hóréteg kialakulására nem kell számítani. Hajnalban a Dunántúli-középhegységben, az Alpokalján és Zemplén térségében is olvadozó, nedves hó fogadhatja az arra járókat.

El fog olvadni

Az előrejelzés szerint az átmeneti hólepelre a legkisebb esély az ország középső részén lesz. Másutt a magas hegyek kivételével a kevés hó gyorsan el fog olvadni, de a szeles idő megmarad a legtöbb helyen.

Hófúvás a Bakonyban

Külön felhívták a figyelmet, hogy a Bakonynál hófúvás is előfordulhat, így a térségben számolni kell a csúszós utakkal és a hideg, szeles időjárással. Vas megyében, Szalafőn egyébként 8 centiméteres hóvastagságot mértek, de Borsod megyében is sok hó esett.

Kifehéredett a táj

Kedd hajnalban a hidegfront több helyen is a fagypont közelébe került, így ezeken a településeken hólepte tájakra ébredtek az emberek. Jelentős mennyiség azonban sehol sem esett, de a Dunántúlon és északkeleten is kifehéredett a táj. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeken a településeken esett a legtöbb hó

Kiemelt kép: Illusztráció