A vízirendőrök november 17-én 13 óra 40 perckor a Pálkövénél a viharos szélben mentettek ki egy vitorlázót a Balatonból. Hajója felborult, de a vízijárművet is sikerült a kikötőbe vontatani.

A vízbe esett férfi

Siteve kellet menteniük a balatoni vízirendőröknek 17-én amikor felborult egy vitorlás. A vezetője a vízbe esett.

Egy tapolcai férfi kerül nagy bajba

Egy 37 éves éves tapolcai férfi próbálkozott a viharos szélben a sportolással, de pórul járt. A rendőröknek sikerült őt is és a hajóját is a közeli kikötőbe szállítani.

Telefonszám, amelyet azonnal felhívhat

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Egy óra elteltével elájult volna a vízben

Sietni kellett a mentéssel, mert ilyenkor már 10 fok alatti a víz hőmérsékelete és alig egy óra elteltével már annyira lehűl az emberi szervezet, hogy a hypotermiától elájul a hideg vízben lévő ember, egy órával később pedig beáll a halál.

Mi az a hypothermia?

A normál testhőmérséklet 36,4-37,2 °C közötti, a 35 °C alatti testhőmérséklet esetén már hypotermiáról beszélünk. Hideg vízben viszonylag gyorsan lehűl az emberi test.

Melegen tartás

Amennyiben hypotermiás beteggel találkozunk, elsődleges dolgunk a melegen tartás. Hatásos módszer lehet a dörzsölés. A hirtelen “felmelegedés” azonban kerülendő. A kihűlt, majd hirtelen felmelegedő egyén létfontosságú szerveiből kiáramolhat a vér, vérkeringési sokkhoz, akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Tilos forró teát adni

A vizes ruha levétele után jól bugyoláljuk be az illetőt, majd ezután ültessük tűz, kályha mellé, biztassuk. Alkohol vagy forró ital fogyasztása tilos – írják a Havaria.net.hu oldalon.

Ők nem rendőrök, de mentik a bajba jutottakat

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajói október végéig 261-szer futottak ki a kikötőkből, szárazföldi mentői harminc tóparti település strandján 3901 könnyű sérültet láttak el – derül ki a szakszolgálat beszámolójából, amelyet az MTI ismertet.

Amikor sietniük kellett

A VMSZ mentőhajói 69 esetben vonultak bajbajutott emberekhez, 38 eszközmentésben vettek részt, 41 esetben biztosítottak vízi rendezvényeket és vitorlásversenyeket, valamint több tucatszor vettek részt egyéb munkákban (például vízmintavételezés, vihar előtti figyelmeztetések, mederfenék-vizsgálat, akadálymentesítés, búvármunka.