Benzinkutat építenének Alsórörs szélén. Ennek érdekében ki kellene vágni egy spontán keletkezett erdősávot. A polgármester csak 15 fáról beszélt, a civilek irtásról. Közben a képben feltűnik egy a térségben ismert benzinkutas vállalkozó is.

Erdő helyett benzinkút

Helyi ingatlantulajdonosok kezdtek tiltakozni Alsóörsön, miután értesültek arról, hogy benzinkutat álmodtak meg egy erdős-bokros telekre nem messze a Balaton-parttól. A polgármester teljes mellszélességgel támogatja a projektet, az sem nagy akadály, ha a kút miatt módosítani kell az erdő védterület besorolásán a szabályozási tervben.

A település szélén található

A benzinkutat egy tölcsér alakú telekre tervezik, ahol jelenleg nem található építmény, északról a 71-es főút, délről a vasút határolja, a terület Alsóörs és Paloznak határán fekszik, a környezetében zömmel üdülőterületek találhatók. Leginkább az ingatlantól északra elterülő úgynevezett Vadtelep településrész nyaralótulajdonosai, szezonális lakói találkoznak az itteni erdőcskével, amikor a strand felé haladva elbóklásznak a szélénél.

A felsőörsi vállalkozó került a képbe

Két évvel ezelőtt, 2018 júniusában Antal Gyula vállalkozó benyújtott egy előterjesztést Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt részére, amiben felvázolta, hogy benzinkutat szeretne építeni Alsóörsön a szóban forgó telekre. Jelenleg a szomszédos Felsőörsön élő férfi minden nyilvánosan tudható előzmény nélkül gyakorlatilag kulcsrakészen szállította a koncepciót a képviselőtestületnek.

Felsőörsön volt már benzinkútja

Antal Gyula 1992-ben Felsőörsön nyitott benzinkutat. A kút a 2008-as válságig működött erdményesen, majd vegetált és 2015-ben bezárták. A létesítmény itt is a falu hátárában volt, az Alsőörsre vezető út mentén. A csőd után bolttal, panzióval is próbálkoztak a területen, de egyik sem tűnt sikeresnek a helyi tapasztalatunk szerint. De vissza Alsóörsre.

Millikókról beszélünk, avagy amiről az előterjesztés szól

Az előterjesztés szerint a beruházás többek között azért lenne jó az önkormányzatnak, mert 4,5 millió forint/év iparűzési adóhoz jutna. Az önkormányzat 18 millió forintra számolt a terület eladásából, végül is 23 millió érkezett – az Átlátszó oknyomázása szerint.

Csak ősszel szereztek tudomást a benzinkútról

Szeptember 15-én a falu önkormányzati hivatalában látrejött egy egyeztetés a tervekről. Ezent civilek is részt vettel. Az erdő eltűnését nehezményezték. A polgármster szerint nincs ott erdő, csak elbokrosodott terület, a helyi Facebook-csoportban csak hisztériakeltés folyik.

Erdő vagy bozótos

Az egykoron focipályának használt területen az évtizedek alatt bőséges növényzet sarjadt ki, ami jól látszik a róla készült drónfelvételeken is. Még a Mobil Petrol megbízásából készült tanulmányterv is elismeri, hogy legalább “hetven-nyolcvan százalékban záródott lombkoronájú”, “sűrű fás, bozótos területről” van szó.

A beruházást hivatalosan tervező cég válaszolt

“Alsóörsre tervezett beruházásunkkal, amennyiben megvalósul, új munkahelyeket hozunk létre, a vasút és a közút által közbe ékelődött, jelenleg kihasználatlan ingatlanon, amely a település szolgáltatásainak színvonalát javítja rendezett környezetben. A legutolsó terveink szerint és geodéziai felmérés alapján mindösszesen 7 őshonos juharfát és 9 akácfát érint a tervezett beruházás, amit természetesen sokszorosan pótlunk, és ezen kívül is tartalmazott ajánlatunk egy jelentős összeget zöldterület fejlesztésre a telek vételárán kívül. […] Mindezek ellenére, amennyiben a település lakossága és a helyi ingatlan tulajdonosok úgy döntenek, hogy nem támogatják céljainkat, akkor ezt elfogadjuk és tudomásul vesszük és nem folytatjuk annak előkészítő munkáit.”