A koronavírus-járvány miatt több korlátozás is érvényben van a Balaton környékén, de a tervek szerint elindulnak a települések között a Balatonon a menetrendi hajók húsvétkor. A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a járványügyi szabályok maximális betartásával készülnek elindítani a hajójáratokat és sétahajókat.

Elindulnak a hajók

Veigl Gábor vezérigazgató beszámolt róla, hogy a hajóflotta felkészítése megtörténik az induláshoz és a cég kikötő-lánca is nyit a megszokott időben, április elején. Így a tervek szerint járni fognak a hajók húsvétkor. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem mondanak le az ünnepről

A vezérigazgató azt mondta, a hajózási szezonnyitó ünnep megtartásáról sem mondtak még le. Ha a járványhelyzet engedi, akkor pünkösdkor pótolnák a jubileumi, 175. szezonkezdő eseményt.

Közeledik a szezon

A Balaton beindulását jelzi az is, hogy a hajózási társaság által üzemeltetett balatoni komp menetrendje március 12-től megváltozik. A szezon közeledtével ugyanis az eddig óránként közlekedő járatok már 40 percenként fognak járni, Szántód felől 6.40 és 18.40 között, Tihany felől 7 és 19 óra között.

Sűríthetik a járatokat

Veigl Gábor azt is elmondta, hogy a forgalomtól függően ezeket a járatokat sűríthetik, akár folyamatos átkelést biztosítva az északi és déli part között.

Készülnek a polgármesterek

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt már előre felkészültek a balatoni polgármesterek, akik a hajók menetrendszervezésén kívül az ellátási kérdésekkel és a járvány megfékezésével is foglalkoztak. Az egyes településeken nyilvánvalóan eltérő a helyzet, de abban mindegyik településvezető egyetértett, hogy tavasszal nagyobb tömegre számítanak a Balatonnál.

Jön a háromnapos hétvége

Balassa Dániel szigligeti polgármester szerint egyelőre még nem lehet nagy tömegekről beszélni, de arra készülnek, hogy ez a háromnapos hétvégével változni fog. A polgármester szerint nem lesznek gondok az ellátással, mivel náluk egy bolt jelenleg is üzemel, a hosszú hétvégére pedig egy másik boltot is kinyitnak.

Be kell tartani a szabályokat

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke és Balatonfenyves polgármestere viszont Balassával szemben az aggodalmát fejezte ki az érkező tömegek miatt. Felhívta a figyelmet, hogy az idei járványhelyzet az eddigi legdurvább, és emiatt minden érkezőt arra kért, hogy tartsa be a korlátozó intézkedéseket a balatoniak és a saját maguk védelmének érdekében is.

Balatonmáriafürdőn is felkészültek

Galácz György balatonmáriafürdői polgármester korábban azt mondta, hogy náluk két helyi bolt is üzemel, és a tulajdonosaik kifejezetten örülnek a nagyobb tömegek érkezésének, míg a helyeik el tudják intézni a nagybevásárlást Marcaliban vagy Keszthelyen is.

Felkészülnek az érkezők is

Természetesen a nyaralótulajdonosok és a leutazók is felkészültebben érkeznek a Balatonra, mint egy évvel ezelőtt, amikor még a járvány mindenkinek új volt. Az érkezők amúgy is visznek magukkal ennivalót, a nagyobb bevásárlásokat pedig el tudják intézni útközben bármelyik bevásárlóközpontban. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Komp – Forrás: BudaPestkörnyéke