November 27-én időközi roma nemzetiségi önkormányzati választás lesz Siófokon. Egymásnak esett a helyi roma vezető és a polgármester. A Facebookon üzengetnek egymásnak.

Trágár és fenyegető szavak egy videón

Úgyis szétverem a fejedet, te köcsög! – kiabálja a siófoki Fő utcán Németh Zsolt, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, s közben egy hosszú, piros színű botot fog a kezében. Mindez egy videófelvételen látható, amit feltehetően telefonnal rögzített a szóváltás egyik résztvevője – írja a Sonline. A felvétel egyébként 4 éves, és már többször bemutatták a médiában.

Válaszol az érintett roma vezető

Németh Zsolt saját Facebook-oldalán reagált. Szerinte ez csak a valóság egy része, előtte ugyanis kést rántottak rá és ezért alalkult ki a szóváltás és a fenyegetőzés.

Kábítószerre utal

Az a személy, akire Németh szóban rátámadt a siófoki Fő utcán, a roma elnök szerint „bódító szereket terjeszt fiatalok számára”. A roma elnök úgy véli, a november 27-re kiírt időközi roma nemzetiségi önkormányzati választás kapcsán akarták lejáratni ezzel a videóval.

A polgármester is beszállt

A Facebookon egyébként Siófok polgármestere osztotta meg ezt a cikket, és benne a videót, annak apropóján, hogy szerinte az önkormányzati vezető rendkívüli 8 millió forintot kért a szervezet számára, amit viszont ő nem akar odaadni. Pontosabban csak a jogszabályokban biztosított működési költséget utalják az önkormányzatnak.

8 millió forint lehet a háttérben

A polgármester arról is ír, hogy miután nem volt hajlandó 8 milliót adni a város pénzéből, máris betámadták őt és a siófoki cigányok elárulásával vádolták.

Újabb riposzt

Erre is született válasz a roma vezető részéről: nem tudom.hogy mi az oka hogy ismét belém és a Cigány önkormányzatba belénk állt talán kevés a lájk a megosztásain? Vagy csak talán igy akar tetszelegi a szélsőjobbos nyilas támogatói ellött? (sic)

Lengyel Róbert lemondásra szólítja fel Németh Zsoltot

Németh Zsoltnak haladéktalanul távoznia kell a siófoki közéletből – ezt már megint Lengyel Róbert polgármester írja szerdai közleményében. A városvezető szerint a roma elnök „viselkedése a büntető törvénykönyvben rögzített garázdaság bűncselekmény minden tényállási elemét kimeríti, és bárki más részéről is elfogadhatatlan, de egy felesküdött kisebbségi politikus-vezető, egy városi képviselő-testületi külsős tag esetében különösképpen”.

Strasbourghoz fordulna

Németh Zsolt a Sonline szerint nem akar lemondani, sőt közösségi oldalán most azt írja: a helyi szinten általunk átélt megaláztatások végett, Siófok város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat nevében Birósághoz fordulok. Kérni fogjuk hogy a Strasborgi Emberi jogok Európai Biróságát hogy foglaljon állást keresetlevelünkre. (sic)

Egy biztos, november 27-én választás lesz

2019-ben a roma önkormányzati választáson Németh Zsolt 28 szavazattal nyert egy másik Németh Zsolt ellen, 105-77 arányban.