Ne lepődj meg, ha egy vadászgép húz el a fejed felett a Balaton környékén. A Honvédelmi Minisztérium friss közleménye szerint a terveknek megfelelően repkednek majd a hangos vadászgépek.

Zajos repülők

Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Nagykanizsa, Nagyatád, Kaposvár, Szigetvár, Sármellék, Zalakaros és Kaposújlak által határolt területen keddtől péntekig – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napközben repülnek

A katonai vadászrepülők a kiképzési tervnek megfelelően ebben az időszakban – munkanapokon – 9-18 óra között hajtják végre a feladatokat, ezért a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható – közölte a tárca.

Somogy megye felett gyakorlatoznak

A sármelléki repülőtér légvonalban alig 5 km-re van a Balatontól, a minisztérium közleménye szerint a gépek Somogy megye felett fognak gyakorlatozni.

Nem mindenről szólt a minisztérium közleménye

Arról nem szólt a minisztérium közleménye, hogy a Kaposvár mellett korábban használt taszári repülőteret is használni fogják-e a gyakorlat során.

14 Gripen vadászgépe van Magyarországnak

A JAS 39 Gripen ( magyarul: Griffmadár) négy és feledik generációs könnyű vadászbombázó repülőgép, amelyet a svéd Saab, Ericsson, Volvo és Celsius Aerotech cégből megalakult konzorcium, az Industrigruppen JAS gyárt. A típust 1996-ban állították szolgálatba a Svéd Királyi Légierőben, amely összesen 204 repülőgépet rendelt. Eddig a Cseh Légierő (14 db), a Magyar Légierő, (14 db) a Dél-afrikai Légierő (28 db), a Thai Királyi Légierő (12 db) valamint a Brazil Légierő (36 db) vásárolta meg a típust. A cseh és magyar megrendelők részére gyártott vagy átalakított változatok NATO-kompatibilisek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt se hagyd ki

Riasztották a magyar Gripeneket, egy Ukrajna irányából érkező, ismeretlen repülő miatt szálltak fel a vadászgépek

Kiemelt kép: Gripen vadászgép – Forrás: Youtube