Tetemes károkat okoz a baltikumi vonuló kárókatonák étvágya a Balatonnál és a környező halastavaknál, naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár.

Oltalom alatt állnak, de nagyon kártékonyak a halgazdaságoknak

Természetvédelmi oltalom alatt van a kárókatona, de manapság annyira elszaporodott, hogy az már elviselhetetlen méreteket ölt – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Sonline-nak. A kárókatona pusztításért amúgy nem jár állami kártérítés, szemben a mező- és erdei vadkárokon után.

Azért lehet őket gyéríteni

A halgazdálkodók egyedül a fegverekben bízhatnak, Tavaly 800 madarat puffantottak le, ezek 90 százalékát a tógazdaság területén.

Idén Alsóörsnél is lövöldöznek rájuk

Idén az északi partnál gyéríthették a madarakat. Tihany­ban és Alsóörsönm de a adarak sem hülyék, így a nyílt vizen csapnak le, ahol már nem lehet lövöldözni mert azzal meg a többi vonuló madarat zavarnák.

Az ürülékük is kárt tud okozni

A kormoránoknak van még egy kártékony hatása. Az ürüléke tönkreteszi a fákat. Így a Balaton esetében a Fehérvíz környékén, vagy a Kis-Balatonnál például a kócsag és szürkegém fészkelőhelyeit veszéyeztetik egy idő után.

1,2 milliót lőttek ki rájuk

Mindenesetre tavaly 10 ezer lőszert használtak fel. Ehhez a szakminiztérium 1,2 millió forintot adott. A halgazdálkodók egyedül a tó befagyásában bízhatnak, de az a 4 napos fagyos idő ellenére érdemben nem következett be. Most meg már ismét meleg van.

Így vadászik a kárókatona

Ellentétben más vízimadarakkal nem a vízen, hanem a szárazföldön pihennek a kárókatonák. Mikor elhagyják a vizet és kirepülnek a szárazföldre, megrázzák a tollaikat, és szárnyaikat kinyitják, hogy tollazatuk gyorsabban száradjon.Ahogy írtuk főleg halat esznek, de csigákat és a kagylókat sem vetik meg. Vadászni zuhanással vagy egy kis ugrással szoktak és a zsákmányt felhozzák a felszínre.

További balatoni közlekedési érdekességekért kattintson ide!

Amit a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-ről tudni érdemes

A 2009. augusztus 25.-én létrejött Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jogutódként lett a halászati jog birtokosa, és ezzel együtt mind a Balaton, mind a Kis-Balaton egyedüli halászati jogosultja, ahol a halgazdálkodással kapcsolatos kötelezettségeket is teljesítenie kellett.

8 éve leállították a halászatot a Balatonon

2013. december 5.-én leállították a balatoni ipari halászatot. Történt ez azért,, mert a tó halállománya a halászat és a sporthorgászat érdekeit együttesen már nem képes kiszolgálni, különösen úgy, hogy a Balaton halgazdálkodására fordítható források egyedüli előteremtői a sporthorgászok.

Csak a horgászok foghatnak halat, és ez sem kevés

A tó partján évente 40-60000 horgász fordul meg, az általuk dokumentáltan kifogott halmennyiség pedig 400-600 tonna. Ez azt jelenti, hogy ennél több halat fognak ki a tóból a pecások, a többi között ezért kell horgászpénzt fizetni.

Címlapkép: sashirado.blogspot.com