A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg július elsejétől egy betűvel az újonnan kiadott hazai rendszámok. A magyar címer is ott lesz minden autón. Sok millió új rendszámot tudnak kiadni, a rendőrségi járművek speciális rendszámot kapnak.

450 millió variációja lehet az új rendszámnak

A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg július elsejétől egy betűvel az újonnan kiadott hazai rendszámok. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket. Megkérdeztünk egy matektanárt, hogy a négy betű és három szám mennyi variációs lehetőséget kínál. Az eredmény 450 millió, vagyis matematikailag ennyiféle új rendszámot adhatnak ki. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„RA” betűkről ismered meg a rendőrségi autókat

A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű speciális rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Marad a zöld rendszám

A környezetkímélő gépjárműre kiadott különleges rendszámtábla alapszíne világoszöld marad. A számjegyek 001–999-ig terjednek. Az egyedileg előállított rendszámtábla használatának engedélyezése esetén, legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből áll, amelyet a címer követ. Az egyedileg előállított rendszámtáblán a számjegyek nem állhatnak kizárólag nullából.

Fejlesztik az informatikai hátteret is

A kormány egy másik határozatában az új rendszámtáblák bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtéséről is döntött. A határozat kimondja többek között, hogy a kormány egyetért az új rendszámtáblák bevezetése miatt szükséges informatikai szakrendszerek fejlesztésével. Ebben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-nek, az IdomSoft Informatikai Zrt-nek,a rendőrségnek, a közlekedési hatóságnak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak lesz feladata a gyakorlatban.

Nem lesz olcsó a rendszámcsere

Varga Mihály pénzügyminiszternek minderre a jövő évi költségvetésben 320 millió forintot kell találnia, valamint további 112 millió forintot az új rendszerrel járó rendőrségi többletkiadások finanszírozására, és végül 508 millió forintnak kell rendelkezésre állnia az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások és bevételek fejezetében.

Eddig 6 karakter volt

Magyarországon a gépjárműveken jelenleg 6 karakter hosszúságú forgalmi rendszámok vannak használatban. Ezek sorozatrendszám esetén három betű, három szám felosztásban követik egymást, fehér alapon fekete karakterekkel. 

Tilos volt az „I”, „O” és a „Q” betű

Eddig az „I”, „O” és a „Q” betűk a betűsor végén könnyen számnak nézhetők lettek volna, vagy összeolvasásuk a számmal okozhatott optikailag tévedést, ezért nem lehetett I, O vagy Q a rendszám hárombetűs kombinációinak a végén, csak kért rendszámok esetén, és Q a középső betű sem lehet, mert azt meg O-nak olvashatták.

Szerepelhetnek a tiltott betűk is

A most bevezetésre kerülő új betűtípusoknak köszönhetően a jövőben használható lesz a jelenleg csak egyedi és a kezdetekben kiadott rendszámtábláknál használt karakterek is (I, O, Q). A változások miatt az új karakterek betűtípusa keskenyebb, zömökebb lesz a korábbihoz képest. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyen lesz az új rendszámok betűtípusa

Kiemelt kép: Új rendszámtábla – Fotó: MTI/Demecs Zsolt