Két év alatt megduplázódtak az ingatlanárak a Balaton környéki települések többségében, de egyértelműen az északi parti Tihany a legdrágább. 150 millió körül van a balatoni nyaralók átlagára. Meddig mehetnek még felfelé az árak?

Duplázódó árak

Két év alatt megduplázódott vagy annál is jobban nőtt az ingatlanok kínálati átlagára a Balaton környéki települések többségében. Az Ingatlan.com adatbázisa alapján dolgozó vg.hu szerint jelenleg már 90-110 millió forint a tó északi és déli partján kínált nyaralók átlagára, a négyzetméterárak pedig több településen egymillió forint körül járnak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vízparti és panorámás ingatlanok

A déli parton a vízpartiakat, az északin a panorámás ingatlanokat keresik és meg is fizetik a luxuspiacon, ahol a 150 százalékos szorzót alapból mindenhol ki lehet tenni az elmúlt két évre – mondta a Napi.hu portálnak Urbán Péter, az Engel & Völkers magyarországi cégvezetője.

Milliárdos nyaralók

Hozzátette: az átlagárak a tónál 150 millió fölötti árszinten kezdődnek, de nem ritka a milliárdos nagyságrendű vételár a luxuspiacon. Az új építéseknél a négyzetméterár az északi parton a három millió forintot is meghaladja – ilyen egységárért a fővárosban budai szuperpanorámás ingatlanokat lehet vásárolni.

Már 1 millió felett a négyzetméterár

A déli parti településeket magában foglaló Somogy megyében az átlagos kínálati négyzetméterár, az Ingatlan.com-on elérhető összes nyaraló adatai alapján, 2020 májusában 570 ezer, tavaly 690 ezer forint volt, most viszont 1,043 millió forint, miután öt tóparti településen is bőven meghaladja a milliós határt.

Tihany a legdrágább

Az északi parton az átlagárak szolidabbak, de nagy az árkülönbség az egyes települések között. A luxuskategóriában a milliárdos nagyságrendű vételár sem ritka. Egyértelműen az északi parti Tihany a legdrágább Balaton parti város, ahol most négyzetméterenként átlagosan 1,8 millióért kínálnak nyaralót.

Gyengül a kereslet

Vászoly és Paloznak a kiemelkedő árú, 360 millió, illetve 319 millió forintos luxusingatlanjaival került be az élbolyba. A jelentős drágulás miatt viszont már gyengül a kereslet, amit a hiteldrágulás és a szomszédunkban dúló háború még jobban elbizonytalanított a Velencei-tó, valamint a Balaton északi és déli partján is. Urbán Péter szerint akinek volt pénze, a koronavírus-járvány elején gyorsan bevásárolt, de már érzékelhető a lassulás, az árak pedig vélhetően elérték a csúcsot. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nyaraló Tihanyban – Fotó: BalatonKörnyéke.hu