Elmaradt a balatoni gyógyfürdőkben a várva várt nagy roham, legalábbis a nyitás utáni első hetekben biztosan. Zalakaroson több fürdőtulajdonos is arról beszél, hogy sokan azért nem tudnak menni a gyógyfürdőkbe, mert nincs védettségi igazolványuk.

Nincs kártya, nincs fürdő

A koronavírus-járvány enyhülésével fokozatosan oldották fel a szigorú korlátozó intézkedéseket, és amint lehetőség nyílt rá,  kinyitott a zalakarosi gyógyfürdő is. Előbb kinyitottak a belső medencék, majd következtek a szabadtéri medencék is, azonban az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan otthon maradnak a védettségi kártya hiánya miatt – tudósít az ATV híradója.

Nem mennek igazolvány nélkül

A nyitás utáni tapasztalatok szerint a védettségi kártya sokakat otthon tart. Részben ennek is köszönhető, hogy jóval alacsonyabb a forgalom a gyógyfürdőkben, mint a szokásos időkben. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korlátoz a védettségi kártya

„Mindenképpen a piacot, illetve a vendégkört szűkíti, hogy csak a védettségi kártya birtokában engedhetjük be a vendégeinket” – mondta Podlovics Péter, a Zalakarosi gyógyfürdő vezérigazgatója.

Kevés belépőt váltottak

A 2020-as szezonhoz képest idén a Baranya megyei Magyarhertelend gyógyfürdőbe is jóval kevesebben látogattak el, a felére esett vissza az eladott belépők száma. A védettségi kártya és az arra vonatkozó szigorú szabályok miatt úgy látják a fürdőtulajdonosok, hogy nem sok esélyük van a javulásra.

Ha kell a kártya, akkor nem mennek

„Mindenki nagy sajnálattal mondja, hogy hát, akkor sajnos nem tudunk jönni” – magyarázta Fáskerti Rita marketing vezető, a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező vendégekről.

Csak igazolvánnyal lehet gyógyfürdőzni

A jelenleg érvényes koronavírus-szabályok szerint a gyógyfürdők látogatása – beleértve a szabadtéri medencéket is – csak védettségi igazolvánnyal engedélyezett. A balatoni strandokon, szabadvízi fürdőhelyeken nincs szükség a védettségi kártyára, így azokat bárki igénybe veheti, még akkor is, ha az illető nincs beoltva.

Strandokra lehet menni

Nincs azonban szükség a védettségi igazolványokra a szabad strandokon, ahol bőven lehet szabad területet találni a fürdőzésre. Aki a parton élvezi a napsütést, az azt mondja, hogy már nagyon várta, hogy kint lehessen a strandon.

Megosztja a strandolókat

A védettségi igazolvány felmutatása megosztja a fürdőzőket, hiszen vannak, akik örülnek, mert így nem kell többé felmutatniuk a kártyát a strandokon, ám vannak, akik attól tartanak, hogy ezzel jóval nagyobb tömegek fognak érkezni a partra, ami a járvány terjedését fogja erősíteni.

Mindenki várta már az üdülést

„Évről évre járunk ide vissza, és tényleg, mi már nagyon vártuk, hogy már jöhessünk” – mesélte a híradónak Keszte Alexandra. A balatoni strandok többsége a múlt hétvégén kinyitott, a hivatalos nyári szezon június 12-én startolt el. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció