Lázár János minisztériuma elárulta, biztosan lesz itthon is egynapos autópálya-matrica. A kormánynak még döntenie kell a részletekről, de már ki lehet számolni, mennyibe kerülhet az új jogosultság. Mindez nagy változást hoz a magyar autósok életében.

Lesz egynapos matrica

2024. március 25-éig bevezeti a kormány az egynapos autópálya-matricát – válaszolta a vg.hu megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium. A jövő márciusi dátumot úgy kell értelmezni, hogy addig csak opcionális az egynapos matrica bevezetése. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy addig aligha fogják az uniós tagállamok tömegével alkalmazni az irányelvet. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

EU kérésére vezetik be

A határidőt az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg, de „jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés” – válaszolta Lázár János minisztériuma.

Olcsóbb lesz, mint a 10 napos

Az egynapos jogosultság lényegében bevételkiesést termel az EU-tagállamok útdíjrendszereiben, hiszen egy olcsóbb útdíjtermék felé tereli a vásárlásokat, aminek az állam nem, csak a tranzitforgalom örülhet, ezért nem érdekük a tagországoknak a gyors, határidő előtti bevezetés. 

2024-ben vezetik be

Ha a jövő év, március 25-ig nem tesz eleget az uniós elvárásnak Magyarország, azzal azt kockáztatja, hogy kötelezettségszegési eljárást kap a nyakába. A rendszerben azonban van némi időbeli rugalmasság, így könnyen elképzelhető, hogy nem azonnal, hanem majd valamikor 2024 második felében élesedik az egynapos jogosultság idehaza.

Sokan 10 napost vesznek

Jelenleg a járműkategóriánként 2750-8000 forintos sávban mozgó 10 napos matricát választják azok is, akik csak napon belül használják a díjköteles útszakaszt, nekik lesz könnyebbség az egy napos matrica, amennyiben tényleg csak egy napig van szükségük ilyen jogosultságra.

5000 forint körüli összegbe fog kerülni az egynapos matrica

Az Eurovignetta irányelv alapján a személyautók (D1) egynapos matricájának az ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát. 15 százalékos idei inflációval számolva az éves matrica jövőre 56 568 forintba kerülhet, így az egynapos matrica akár 5091 forint is lehet, ez persze nincs kőbe vésve – írja a lap.

Megtett úttal arányos díjat akarnak

Brüsszelben azt szeretnék elérni, hogy az időalapú engedélyeket a megtett úttal arányos fizetés váltsa fel a jövőben, ez pedig az e-matricák árát is megváltoztatja. A fő szabály, hogy a szennyező fizessen. Egy ilyen megoldás jobban tükrözi az úthasználatból eredő tényleges költségeket, és erőteljesebben ösztönzi a tisztább és hatékonyabb működést. Az átállás alapvető változást hozna számos uniós ország, így Magyarország esetében is, mivel a jelenleg alkalmazott modellek az időalapú elszámolásra épülnek.

Kiszúrtak a külföldiekkel

Az elmúlt években több uniós tagállamban vált bevett gyakorlattá, hogy a rövidebb időtartamra szóló érvényes matricák ára nem volt arányban a biztosított úthasználat időtartamával az éves jogosultsághoz képest. Ezért aki rövidebb időre érvényes úthasználati jogosultsággal közlekedett, arányaiban sokkal többet fizetett a díjköteles utakon, mint az, aki éves matricát vásárolt.

Egyenlő bánásmód elve

Ezt sokan diszkriminatívnak tartják és nem feleltethető meg az EU egységes, diszkriminációmentes szemléletének, mert a hosszabb időtartamú e-matricákat a legnagyobb arányban az adott ország állampolgárai vásárolják, míg a rövidebb időtartamra érvényes vignetták esetében nagyon sok a külföldi úthasználó. Ez a gyakorlat pedig így, ebben a formában nem illeszkedik megfelelően az egyenlő bánásmód elvéhez, ezért is akarnak rajta változtatni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelte kép: M1-es autópálya – Fotó: Budapestkörnyéke.hu