Több mint 700 köbméternyi, a 70-es 80-as évekből származó hulladékot távolítottak el a Fonyód határában épülő Berek világa látogatóközpont területéről, csatlakozva a „Tisztítsuk meg az országot!” programhoz – hangzott el a helyszínen.

Felfoghatatlan mennyiségű szemét

A nemzeti parkok munkatársai az elmúlt néhány hétben 30 helyszínről 1100 köbméter hulladékot szállítottak el a program keretén belül. A 10 magyar nemzeti parki igazgatóság 155 védett természeti területen található helyszínről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését végzi el ebben az évben.

Miért pont a Balaton?

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nem véletlenül a Balatonnál tártotta meg tájékoztatóját. Az ország 700 ökoturisztikai létesítményének mintegy felét a nemzeti parkok működtetik, évente 1,6 millió regisztrált látogatót fogadva. A látogatók negyedét a frekventált területekkel rendelkező Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyei, ökolétesítményei fogadják.

Ahol megtalálták a giga mennyiségű szemetet

Most kezdték meg a Berek világa látogatóközpont kialakítását amely a berek élővilága mellett a térségre hajdan jellemző halász-pákász életmódot is be fogják itt mutatni. Ekkor jött a megleptés.

Hulladéklerakó lehetett

A földmunkák megkezdésekor „nem várt meglepetésként” találtak a humusz réteg alatt egy hajdani kommunális hulladéklerakót, ami miatt 2,0-2,5 méter mélységben kellett kideponálni és elszállítani a területről a szemetet.

A szocializmus szemetes lehelete

Az államtitkár elmondta: a talált hulladékból itt maradt néhány dombocska, ha valaki szeretne a 70-es 80-as évek retro világába kalandozni, akkor fellehet benne tárgyakat. Ijesztő például, hogy egy műanyag tejes zacskó 40 év után is kifogástalan állapotban van, és akár még kétszáz év múlva is megtalálható a földben, mert nem bomlik el.

Senki sem számított erre

Puskás Zoltán, a BfNP igazgatója úgy fogalmazott, nem gondolták volna, hogy a dél-balatoni berekben épülő új látogatóközpont helyszínével kell csatlakozniuk a Tisztítsuk meg az országot! programhoz.

Majd 400 millió kellett a takarításra

A nemzeti park 384 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert arra, hogy a Natura 2000 területeket bemutató hálózat részeként jövő októberig új látogatóközpontot építsen ide. A költségeket jelentősen növelte a talált, veszélyesnek nem minősült, 29 kamionnyi hulladék kitermelése és elszállíttatása.

Minden évben muszáj szemetet szedni

Hidvégi József, Fonyód polgármestere (Fidesz) elmondta, a települést Natura 2000-es terület veszi körbe, ami a fejlesztéseknél sokszor hátrányt jelent, de most nagy öröm, hogy a látogatóközponttal újabb turisztikai attrakcióval bővül a kínálatuk. Beszámolt arról is, hogy két éve, a nagy berektűz idején fedezték fel, mennyi szemetet rejt az út széle, a nádas. Akkor 14 teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze civilek segítségével, és azóta is minden évben szemétgyűjtést szerveznek a területen.

Egy applikáció segít

Hozzáfűzte, hogy a lerakóhelyek azonosításában nagy segítséget jelentett a hulladékradar nevű mobiltelefonos alkalmazás, amelyen bárki bejelentheti, ha illegális hulladékra bukkan. Ez az alkalmazás elküldi az adott terület kezelőjének az információt, amely köteles a hulladék elszállíttatásáról gondoskodni. 

Jönnek a kamerák

Rácz András hangsúlyozta: az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezetszennyezés megelőzésére is, ezért még az idén sorompókat és térfigyelő kamerákat telepítenek azokra a helyszínekre, ahol tapasztalatok alapján folyamatos a szemét újratermelődése. A prevenció másik eszköze a szemléletformálás.