Elkészült Magyarország poloskatérképe, amely szerint az elmúlt 5 évben tömegessé vált az invazív címeres poloskák jelenléte – derült ki a Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég felméréséből. A Balatonnál különösen Balatonfűzfő, Almádi és Fonyód környékén súlyos a helyzet.

A betelepült poloskákkal van a baj

Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója közölte: ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák, amelyek közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon.

Az ország felében ott vannak a poloskák

A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A kft. kérdőíves felmérést tett közzé, hogy kiderüljön, hol és milyen mértékben terjedtek el a címeres poloskák, amelyek ellentétben az ágyi poloskával nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, a haszonnövényeket viszont károsítják.

A balatoni nagyvárosok bajban vannak

A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség. A Balaton környékén a nagyobb városokban súlyos a helyzet. Siófok, Balatonfüred, Almádi, Keszthely Tapolca és Fonyód szerepel kiemelt helyen a listán.

A Balatont sem kímélik a poloskák

Mutatjuk, hogy hol a legsúlyosabb a helyzet

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen – ismertették.

Nagyon gyorsan terjednek

Bajomi Dániel kiemelte, hogy a belföldön régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban, de a kérdőívet kitöltők 26 százaléka a Magyarországra csak az utóbbi időben behurcolt nyugati levéllábú poloskával is találkozott már, amely azt mutatja, hogy ezek a fajok nagyon rövid idő alatt képesek elterjedni.

Komoly gondnak tartják az emberek

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években váltak tömegessé az invazív címeres poloskák a lakókörnyezetükben.

Ok, de honnan jöttek?

Hazánkban két invazív címeres poloska okozza a legnagyobb károkat. Az egyik az Ázsiából származó, barnás színű ázsiai márványpoloska, a másik pedig a zöld színű, Kelet-Afrikából származó, hozzánk Dél-Európából érkező zöld vándorpoloska. Velük ilyenkor ősszel szinte bárhol, bármikor összefuthatunk. Előszeretettel szállnak be a lakásba, ugyanis készülnek az áttelelésre, és ilyenkor keresik a meleg, fűtött helyeket. 

A mi jó ősi ágyi poloskánk

Az ágyi poloska nem beszáll hozzánk, hanem legtöbbszörmi visszük haza. Ugyanis szállodából, kórházból, fürdőből magunkkal cipelhetjük, észrevétlenül megbújva a ruhánkon vagy a poggyászunkban. Akkor támadnak és csípnek, amikor az igazak álmát aludjuk éjjel – általában hajnal két és öt óra között.

Jönnek a rágácsálók is

Kitértek arra is, hogy a Sokk a rovar Facebook oldalon egy új felmérést indítanak az ország rágcsálótérképének megrajzolásához.