A katolikusok és az evangélikusok is átvennék az államtól a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolát. Az előbbiek már az idén, az utóbbiak jövőre.

A szülők szavaznak majd

Várhatóan tavasszal szavaznak arról, hogy az állami Eötvös Loránd Általános Iskola átkerüljön-e egyházi irányítás alá. Az átvételhez legalább a szavazáson résztvevő szülők 50 százalékának támogatására van szükség. Érvényességi küszöb nincs, mindegy, hányan maradnak távol, csak azok számítanak, akik szavaznak. 

Novemberben kaptak tájékoztatást

November óta a szülők nem kaptak újabb hivatalos tájékoztatást, és vannak, akik attól félnek, csak a beiratkozási határidő után tudják meg, egyházi kézbe kerül-e az iskola. 

Az épületet nem adja a város

Múlt héten a 444.hu megkereste mindkét egyházat, a tankerületet és az önkormányzatot is. Bóka István fideszes polgármester vasárnap a város honlapján azt írta: az épület mindenképp az önkormányzatnál marad, de a fenntartóváltásról a szülők döntenek, amit tiszteletben kell tartani.

400 gyerekről van szó

A polgármester közleménye alapján több mint négyszázan járnak az iskolába, ahol tavaly év végén adták át a 35 millió forintból felújított sportpályát.

Katolikusok gyorsan lépnének  

A katolikus egyház már ősztől szívesen átvenné az iskola fenntartását, írta a Veszprémi Egyházmegye. Kimenő rendszerben, az utolsó két évfolyamon a diákok továbbra is választhatnák a hittan helyett az erkölcstant, egyébként általánossá válna az iskolában a felekezeti hitoktatás.

Az evangélikusok megfontoltabbak

A helyi evangélikus egyházközség szintén jelezte, hogy fenntartásába venné az iskolát, de ehhez az országos presbitérium felhatalmazására is szükség van. Az egyházközség felmenő rendszerben venné át az iskolát, ha a szülők is rábólintanának. Vagyis azok tanulnának egyházi keretek között, akiket ennek tudatában írattak be a szüleik: „Nem akarunk szembemenni azokkal, akik ezt nem szeretnék.”

Egy állami általános iskola maradna

Ha az Eötvös egyházi fenntartásba kerülne, a Radnóti Miklós Általános Iskola maradna az egyetlen nagyobb állami intézmény Balatonfüreden.

Az egyházak szelektálhatnak

A Balaton északi partja nem tartozik az ország szegény régiói közé, ettől függetlenül egy új egyházi intézménynek ugyanúgy lehetősége lenne a saját preferenciái szerint felvenni a gyerekeket.

További balatonfüredi hírekért kattints ide!

Címlapfotó: balatonfured.hu