A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt kénytelenek voltak elhalasztani a vitorlás versenyszezon kezdetét. A szomorú hír mellett a Magyar Vitorlás Szövetség azt is közölte, a jelenlegi helyzetben mit szabad csinálniuk a balatoni vitorlásoknak.

Veszélyhelyzeti munkacsoportot állítottak fel

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége tavaly és idén is felállított a járvány miatt egy veszélyhelyzeti munkacsoportot annak érdekében, hogy megvizsgálják a járvány versenyre gyakorolt hatásait. A szövetség a veszélyhelyzettel kapcsolatban a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal is egyeztetett – írja a Likebalaton.

Elhalasztják a rendezvényt

A veszélyhelyzetre való tekintettel a vízirendészet azt közölte a szövetséggel, hogy mivel május 23–ig meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, ezért Magyarország belvizein az érintett időszak ideje alatt nem lehet vizes eseményeket rendezni. Ezek szerint vitorlásversenyt sem szabad rendezni a veszélyhelyzet feloldásáig. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A járványhelyzet még az engedélyeket is felülírja

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság feltételesen kiadhat engedélyeket a veszélyhelyzet utáni időszakra, azonban az engedélykérelmek benyújtása előtt a szervezőknek is mérlegelniük kell, van-e reális esély arra, hogy feloldják a veszélyhelyzetet a tervezett esemény megrendezése előtt. Amennyiben a veszélyhelyzet nem teszi lehetővé a rendezvény megtartását, az eseményt még a kiadott engedéllyel sem lehet megtartani.

Így lehet edzeni

A vízirendészet arról is tájékoztatta a vitorlás szövetséget, hogy a korlátozó intézkedések értelmében tilos bármilyen gyülekezés közterületen vagy nyilvános helyen. Ezen kívül tilos csapatsportokat űzni, de ez alól kivételt jelentenek versenyszerű sportolók.

Nem tiltják a vitorlás egyesületeket

A védelmi intézkedések ellenére a Balatonon üzemelő kikötők és a vitorlás egyesületek telephelyei, bázisai nem tartoznak a tilalmi körbe sorolt szabadidős létesítmények közé. Ennél fogva a jogszabályok nem is korlátozzák ezeknek a kluboknak a nyitvatartását, üzemeltetését.

Erre figyelni kell

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezekre a klubokra is ugyanúgy érvényes a kijárási korlátozás, tehát a hajókon tilos tartózkodni este 8 és reggel 5 óra között. Ezenfelül az edzés szervezőjének és a résztvevőknek is kötelező betartani a kormányrendelet egyéb tiltó és korlátozó előírásait.

Nem jöhetnek nézők

Ugyan a versenyengedéllyel rendelkező vitorlások edzhetnek, de az edzés ideje alatt nem csoportosulhatnak, és a gyakorlásra nem kísérheti el őket senki, a programon nem vehetnek részt nézők. A kiszolgáló helyeken pedig kizárólag a felszereléseket, sporteszközöket adhatják ki a résztvevőknek.

Kísérheti őket motoros

Az edzésben résztvevőket a szabályok betartásával kísérheti motoros, de csak abban az esetben, ha az üzemeltetési engedélyében szerepel ez a tevékenységi kör is. Emellett azok, akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel csak úgy vitorlázhatnak, ha egyedül vannak vagy az egy háztartásban élőkkel hajóznak.

Fontos a távolságtartás

Abban az esetben, ha többen tartózkodnak a hajóban, akkor a vírusveszély csökkentésének az érdekében érdemesebb megfelelő távolságot tartani az edzőtől és a résztvevőktől. Az ajánlott óvintézkedéseket, mint például a fertőtlenítést, kézmosást, maszkhasználatot pedig szintén erősen javasolt betartaniuk a vitorlásoknak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitorlázás – Forrás: BudaPestkörnyéke