Hideg, szeles, esős idővel borzolta fel a kedélyeket a hidegfront egy hosszabb, aszályos időszakot követően. A mostani időjárás a jövő hétig is kitarthat, vagyis még egy hétig el kell viselni a 0 fok körüli reggeleket és hűvös nappalokat.

Nincs olyan hideg

Kovács Győző meteorológus szerint a most tapasztalt hideg nem nagyon tér el az áprilisi átlagoktól, alig öt fokkal van hűvösebb, mint máskor. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a hűvösebb időjárás a következő napokra is érvényes lesz, a reggeli minimumok szombatig nulla és plusz három fok között alakulnak, de a szélvédett helyeken és a Bakonyban fagy is előfordulhat – mondta Kovács Győző a Veolnak.

A Bakonynál hó is esett

Marad a hideg, esős idő

A meteorológus szerint délutánonként a nappali legmagasabb hőmérséklet tíz fok körül várható, de hozzátette, hogy az előrejelzéseik szerint a jövő hétig több-kevesebb csapadék is várható. „Áprilisban hét tél, hét nyár” – tartja a népi jövendölés, ami a hónap szeszélyes időjárására utal. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bolondos április

A szakember szerint a szeszélyes szó valóban illik az áprilisra, mivel 1-jén még nyárias időnk volt, azonban utána hózáporok és fagyok következtek, majd megint 5-8 fokos délutáni hőmérsékletek jöttek. Kovács Győző szerint a havazás és a hózápor ilyenkor már ritkább, de ilyenre is volt már példa korábban is.

Volt már havazás áprilisban

„Legutóbb 2017-ben jegyeztünk fel áprilisi havazást Veszprémben, de négy-öt évente 1–3 havazásos nap előfordul, ami inkább gyenge havas esőt vagy rövid ideig tartó hó­záport jelent” – magyarázta a meteorológus.

Bakonyban gyakran havazik

Kovács arról is beszélt, hogy a Bakonyban ennél gyakrabban havazik ilyenkor, sőt ott még kialakulhat néhány centis hóréteg is. Elmondta, hogy legutóbb 1977. április 1-jén mértek Veszprémben négy centiméteres hóvastagságot, de ez a hóréteg másnapra már el is olvadt.

Így néz ki most a táj a Bakonynál

1913-ban durva április volt

A feljegyzéseik szerint a mostanihoz képest az 1913-as április igazán rendkívülinek számított, ugyanis a hónap közepén Veszprémben mínusz 2, mínusz 5 fokot mértek, míg 15–30 centiméteres hótakaró és méteres hófúvások alakultak ki. A nagy hideg miatt a Pesti Hírlap akkori írása szerint a szőlőültetvények és a gyümölcsösök szinte teljesen elfagytak.

Kellett az eső

A meteorológus szerint a hétfői és a keddi eső egy hosszabb, aszályos időszak után esett le, ami a földeknek már nagyon kellett. Kovács Győző közölte, hogy tavaly 100 milliméterrel kevesebb eső esett az átlaghoz képest, de kevesebb volt az eső januárban, februárban és márciusban is.

Még ez sem sok

A szakember úgy számol, hogy április 10-ig mintegy 150 milliméterre tehető a csapadékhiány, és ezen a mostani eső csak kis mértékben enyhít. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció