Egynapos kiránduláson voltak Horvátországban azok az utasok, akik vasárnap hajnalban buszbalesetet szenvedtek az M7-es autópályán. A tragédiába 8-an haltak meg, 48-an pedig megsérültek. A sofőr is az áldozatok között van.

Tragédia az M7-esen

Amint arról a Balatonkörnyeke.hu is beszámolt, halálos buszbaleset történt vasárnap hajnalban az M7-es autópályán. Egy 56 embert szállító jármű oldalára borult, 8-an a helyszínen meghaltak. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

A leálló sávba húzódott le

A tömegszerencsétlenség azért következhetett be, mert a magyar rendszámú autóbusz valami miatt a jobb oldali sávból elkezdett nagy sebességgel húzódni a leállósáv irányába, és eltalálta a felüljárónak, a hídnak a jobb oldali pillérét, ezt követően pedig árokba borult – hangzott el a M1 Híradóban.

A sofőr is meghalt

A baleset viszonylag nagy sebesség mellett történt. Nagy eséllyel a sofőr elaludt vagy rosszul lehetett. Az M1 Híradó a helyszínről úgy tudósított, a baleset során a busz vezetője is életét vesztette.

Horvátországból jöttek haza

Az Index olvasója a helyszínen járt a baleset idején. Azt mondta, Horvátországból tartott hazafelé a busz egy egynapos kirándulás után.

17 mentőautó érkezett a helyszínre

MTI/Mihádák Zoltán

Megszólalt egy szemtanú

„Előttünk jött haza a busz a határon, egynapos kiránduláson voltak Horvátországban, ahogy mi is. A határ után láttuk meg, hogy az árokban az a busz van, amely előttünk haladt folyamatosan. Ahogy láttuk, mi történt, mi voltunk az elsők, akik megálltak segíteni a buszról. Rémes látvány fogadott. A sofőrök előtt le a kalappal, mentek segíteni azonnal. Tűzoltók, mentők, rendőrök nagyon gyorsan a helyszínen voltak.” – idézte fel a történteket.

Két irányból mentették az utasokat

„A mentés párhuzamosan két irányból zajlott: a busz hátsó része felől, ahol a baleset során már betört az ablak, valamint az első szélvédőn keresztül. Több ülést és a felborult autóbusz mennyezetéről az utastérbe lógó monitort is el kellett távolítani a tűzoltóknak ahhoz, hogy hozzáférjenek a bennrekedt utasokhoz. A mentőszolgálattal szoros együttműködésben a sérülteket hordágyon mentették ki – mondta  Szabó-Bisztricz Anettől, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

4 helyre vitték kórházba a sérülteket

Győrfi Pál elmondta: 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba. A buszon 56-an utaztak, ebből 8-an a helyszínen életüket vesztették, 8-an súlyosabb és 40-en könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Székesfehérvár segít a sérülteknek

Cser-Palkovics András közösségi oldalán nyilvánította ki részvétét az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván. Bejegyzésében hozzátette, a buszbaleset sérültjeinek egy részét a Szent György Kórházba szállították, a Katasztrófavédelem, a Mentőszolgálat, az egészségügyi személyzet és a rendőrök is folyamatosan dolgoznak. Az önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánlott, ha szükséges, akkor szállást is biztosítanak a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!