Megdöbbentő poszt látott napvilágot arról, hogyan fulladhatnak a gyerekek mindössze 10 méterre szüleiktől a vízbe. Idén csak a Balatonnál 15 embert nem sikerült megmenteni, és még közel sincs vége a szezonnak.

Negyed óra is sok volt az elmerült fuldoklónak

Szonárral találták meg a Balatonban annak a 15 éves fiúnak a testét, aki egy vízibicikliről csúszott a mély vízbe, és elmerült – írja a Somogy megyei hírportál. Az eset délután négy óra körül történt a balatonfenyvesi strandon, a kamasz egy vízibicikliről csúszott a vízbe. Mire a vízimentők a jajveszékelő családhoz értek, mindössze 16 perccel a riasztás után, már csak az élettelen testet tudták a felszínre hozni. A fiút helikopterrel szállították a veszprémi kórházba, de az újraélesztési kísérletek ellenére meghalt. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

Hivatalosan 13-an fulladtak a Balatonba

Sajnos nem ez volt, és valószínűleg nem is ez lesz az utolsó eset ezen a nyáron. A vízirendőrök idén 102 mentési kivonulás alkalmával 220 életmentést végeztek a Balatonon, ezért senki nem vált vihar, vagy időjárási veszélyhelyzet miatt áldozattá. Ennek ellenére mégis július végéig 13 ember lelte halálát a Balatonban. Azóta ketten fulladtak a tóba ahogy erról a BalatonKörnyéke.hu-n beszámoltunk.

Vezető halálok: vízbe fullad a gyerekek nagy része

Ennél is megrázóbb poszt jelent meg a közösségi oldalakon és tarolta le a netet. E szerint, a legtöbben – főleg gyerekek – úgy fulladnak meg, hogy mindössze néhány méterre vannak szeretteiktől. Amerikában ráadásul, a statisztikák szerint a gyerekeket érintő halálokok között második helyen van a vízbe fulladás. „Abból a 750 gyermekből, akik ez évben valószínűsíthetően vízbe fognak fulladni, 375 csupán 25 méteren belül lesz a szüleitől vagy más felnőttől. Az esetek 10 százalékában a felnőtt igazából végignézi az egészet, de nem tudja pontosan, mit is lát.” – írja a posztoló a Facebookon. Az eredeti posztot a cikkünk alján lehet elérni.

Hiába a jó fizikum, van, hogy az sem segít

Egy család két fiát is elvesztette idén nyáron. A jászberényi család nyaralni érkezett a magyar tengerhez, de már az első napon tragédia lett a vakációból. A 13 és 17 éves fiú Alsóbélatelep egyik szabadstrandján indult fürdőzni, miután húgukkal befejezték a vízipisztolyozást. A két fiú matraccal úszott be a vízbe, később egy korábban vízimentőként dolgozó férfi lett figyelmes egy SUP-osra, aki egy élettelen testet emelt ki deszkájára. Egészen a partig próbálkoztak az újraélesztéssel, de már nem tudtak segíteni a fiún. Apjuk elmondása szerint fiai jó fizikumúak voltak, rendszeresen jártak vízhez nyaralni, és biztonsággal tudtak úszni is.

Nem tudjuk mit látunk

Amikor tévét nézünk, legtöbbször azt látjuk, a fulladás egy hangos esemény, ahol hatalmas fröcsköléssel, kiabálással, elmerüléssel jajveszékel az, akit éppen elragadni próbálnak a tenger hullámai. Aki azonban itthon, víz közelében jár, könnyen összezavarodhat, ha azt látja, valaki csak csendesen lebeg a víz felszínén, és látszólag semmi baja sincs. Az esetek többségében ugyanis a fuldoklás egy csendes esemény! „A fuldokló szája hol a vízfelszín felett, hol alatta van. Legfeljebb kapkodni tudja a levegőt, de mivel nincs tartósan a víz felett, így nem tud megfelelően be- és kilélegezni és segítséget hívni. A fuldokló ember nem integet segítségért. Az ösztönök miatt próbálja a testét és a fejét a vízfelszínen tartani a karok oldal irányba nyújtásával és evezésével. Nem tudja kontrollálni a kézmozdulatait: nem tud segítségért inteni, hadonászni, a mentésére siető ember felé vagy esetleg egy mentőeszközért nyúlni.”

Így ismerjük fel

„Az ösztönös fuldoklási reakció alatt az ember teste az elejétől a végéig függőleges marad. Körülbelül 20–60 másodpercig tud a fuldokló a felszínen küzdeni, mielőtt még elmerülne.” Az igazi fuldokló feje a víz alatt van, vagy a száját tudja csak éppen kint tartani néhány másodpercig. ugyanakkor nem képes beszélni sem, hiszen az ösztöne a levegővételre koncentrál, és nem a beszédre. Általában csukott szemmel küzd az életéért, hiperventillál, ugyan próbál valamilyen irányba úszni, de nem halad igazán semerre és a lábait sem tudja úszásra használni, legfeljebb valamelyest tapossa a vizet.

Figyeljünk fel a rémisztő csendre

A Facebookon terjedő történetben az egykori kapitány egy kilenc éves kislányt ment ki a vízből szülei szeme láttára, akik észre sem vették, hogy lányuk kishíján teljesen elmerült a vízben. „Biztosra akarsz menni? Kérdezd meg: „Minden rendben?” Ha tud válaszolni, valószínűleg igen. Ha üres, merev tekintettel „válaszol”, talán kevesebb, mint 30 másodperced van kimenteni. Kedves szülők! A gyerekek a vízben hangosan játszanak. Ha elcsendesednek, ellenőrizni kell őket, mi is történt.”

Életmentő tanácsok strandolóknak

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt kérte a szezon közepén a fürdőzőktől, hogy tanácsaikat megfogadva, tegyenek többet a végzetes balesetek elkerüléséért. „Különösen fontos, hogy lehetőség szerint kerüljék az egyedüli vízen tartózkodást, főleg a legmelegebb órákban, különösen elrendelt hőségriadók esetén, mert egy esetleges rosszullét, vagy baleset esetén – ha kéznél van a segítség – a tragédia elkerülhető!” – írták a police.hu oldalon. Tanácsaikat különösen fontos megfogadni.

Ezek a rendőrség tanácsai

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!
  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a hőmérséklet hirtelen változása sokkhatással lehet a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben, a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!
  • Amennyiben vízibiciklit (vagy egyéb műanyag fürdőeszközt) és SUP-ot kölcsönöznek és nem biztosak úszni tudásukban, akkor kérjék a mentőeszközök és mentőmellény biztosítását.
  • Egyben kérték, aki a Balaton vízfelületén bajba kerül vagy bajba jutott személyt lát, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon! További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

Itt a nagy visszhangot kiváltó poszt


Medence vizébe is simán bele lehet fulladni

Cikk szerzőjének volt egy hasonló élménye. Egy szálloda medencéjéből húzott ki egy alig 3 éves kislányt, aki egyszerűen nem tudott megkapaszkodni a medence szélében. Itt sem volt kiabálás vagy kapálódzás, de a gyerek feje már a víz alatt volt, miközben a kezei még mindig görcsösen kerestek valami fogódzkodót. A szülők közben a hangulatos teraszon vacsoráztak a többi vendéggel alig 5 méterre az esettől.

Kiemelt kép: illusztráció