Újraélesztettek egy strandolót a vízimentők a szigligeti strandon. Az idős férfi a vízben lett rosszul, leállt a légzése és a keringése. A helyszínre több mentőegység is érkezett.

Segítségéért kiabáltak

A vízimentők egyik munkatársa szerda kora este arra lett figyelmes, hogy a Szigligeti Községi Strandfürdőn, a bójánál, emberek egy csoportja segítségért kiállt. Azonnal beúszott, miközben a másik ott szolgáló vízimentő, Tóth Rachel a Mentésirányítási Központunkat rádión folyamatosan tájékoztatta arról, hogy mi történik.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Mentőhajó is elindult a helyszínre

Nagy Balázs István, néhány másodperc alatt beért a bójához, ahol a bajbajutottat a strandolók tartották a víz felszínén. Ezután egy ott lebegő SUP-ra fektette fel az eszméletlen embert és elindult vele a part felé. ahova a strandolók segítségével emelte ki. Sürgősségi a vízimentők mentőhajó is hallotta a rádión a riasztást, azonnal indultak Szigligetre.

Leállt a beteg légzése

A parton kiderült, hogy a bajbajutottnak leállt a keringése és a légzése, azonnal megkezdték az újraélesztését. A vízimentők látták, hogy a beteg légutait elzárja valami, így a pólójával a bajbajutott szájába nyúlva, egy mozdulattal kitisztították azt.

Defibrillátort hoztak

Ezzel párhuzamosan Nagy Balázs azonnal megkezdte a mellkaskompressziót, miközben a helyi vízibicikli kölcsönzős szaladt a strand bejáratánál található defibrillátorért. A strandon tartózkodó egészségügyi végzettséggel rendelkező strandolók is segítettek a beteg ellátásában.

Riasztották a mentőket

Eközben Mentésirányítási Központból riasztottá az egyik szárazföldi egységet, az északi parton szolgáló mentőtiszti autót, valamint az Országos Mentőszolgálatot is.

Újraindult a szívműködés

Miután a defirbrillátor leadta az első sokkot, a vízimentők folytatták a mellkaskompressziót. A második sokk leadására nem volt szükség, mert a készülék jelezte, hogy a korábban észlelt ritmuszavar megszűnt, és jelenleg már a betegnek olyan ritmusa van, mely megfelelő szívműködéssel járhat. Ennek tényét a közben tapinthatóvá váló pulzus meg is erősítette.

Sorra érkeztek a mentők

Közben a helyszínre ért a vízimentők sürgősségi mentőhajója is. Az egészségügyi személyzet a felszereléssel a partra sietve megkezdte a beteg ellátását. Egy perc múlva érkezett meg mentőtiszti autó, az ott szolgáló egészségügyi személyzet is bekapcsolódott az ellátásba. Ahogyan a pár perc múlva érkező Országos Mentőszolgálat mentőgépkocsijának személyzete is.

Több mentőegység érkezett a strandra

Forrás: vizimentok.hu

Mentőhelikopter is érkezett

Vízimentők eközben a bámészkodó strandolók távoltartását végezték, illetve a Sármellékről érkező mentőhelikopter potenciális leszálló helyét próbálták biztosítani.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kórházba szállították a beteget

Végül a helikopter a strand bejáratától mintegy 150 méterre tudott landolni, vízimentőink kisiettek, hogy segítsenek behozni a felszerelésüket, illetve minél előbb odaérni a beteghez. A mentőhelikopter stabil állapotban szállította az idős beteget a veszprémi kórházba. A helyszínre érkező Alfa mentőhajónk és a mentőtiszti kocsi személyzete: Tóth Péter, Dreska Szabolcs, Tim Attila, Szigeti Péter, Farkas Péter. Gratulálunk minden kollégánknak és bajtársunknak, akik részt vettek a mentésben, a betegnek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk!” – írja a vizimentok.hu.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a szigligeti strandon – Forrás: vizimentok.hu