Harmadik alkalommal került megrendezésre a Megfőzzük Almádit egyesület szezonnyitó rendezvénye, amelyen idén is online szavazáson döntötték el, hogy milyen alapanyagokból kelljen az egyesületi tagoknak főzniük. Idén a zöldborsó, a meggy, a gomolya és a harcsa került kiválasztásra.

Végigkóstolták Almádit

„Az a szabály, hogy az egyesületi tagok a közönségszavazáson nyertes négy közül legalább egy alapanyagot választanak, és ebből készítenek valamilyen ételkompozíciót. Itt a vegán étteremben a zöldség és a gyümölcs volt az alapanyag, készült csupazöld rizottó és tárkonyos meggyel készült gluténmentes morzsapite. Ilyenkor tagjaink a saját szájuk íze szerint formálják az ételeket, azaz mindenki a saját stílusának megfelelően alkot valamit” – mondta el a Veolnak Tornyos Balázs séf, a Megfőzzük Almádit Egyesület elnöke.

Hintó visz a legjobb helyekre

Az egyesület elnöke elmondta azt is, hogy vannak olyan vendégeik, akik csak egyfajta témakör szerint látogatják a helyeket. Nekik kitűnő választás a Szentesi Lovasfarm hintója, amire fel lehet kéredzkedni és a versenyen részt vevő helyek között ezzel közlekedni. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gomolyafagylalt készült

Az egyesület egyik tagja, Iváncson Attila sajtmester gomolyasajtjából több vendéglátós is különleges ételt álmodott, azonban a legizgalmasabb falnivaló Almádi legnépszerűbb fagyizójában készült, és ez nem volt más, mint a meggyes gomolyafagylalt.

Nagy siker volt a gomolyafagyi

„A héten már elkészült a próbafőzet és engem meglepett mennyire jó. Én mindig sajtoldalról közelítek, azt vallom, hogy a sajtnak magának olyan íze van, amit nem szeretnék megváltoztatni. Nálam nincs is fűszerezés, én nem használok köményt, hagymát, kaport vagy bármi mást csak sót. A gomolya kicsit édeskés, kicsit savanykás, sós tejtermék. Varga Tamás nagyon jól eltalálta az édesítést is, mert a fagylaltban az édes a sós, a savanyú és a keserű íz egyensúlyban van és fogyasztásakor kialakul az umami érzés, ami feledhetetlenné teszi” – emelte ki Iváncson Attila.

Volt olyan hely, ahol minden alapanyagot felhasználtak

Balatonalmádi népszerű halsütödéjében minden választható alapanyagot felhasználtak, és mindegyikből készítettek valamit. „Mi készítettünk zöldborsó krémlevest pirított mandulával. A meggy alapanyagot a desszertnél használtuk fel, mákkéregbe forgattuk a túrógombócot, és ehhez meggyragut készítettünk. A harcsából harcsapaprikást készítettünk és mellé kemencében sült túrós csuszát kínálunk. A grillezett gomolyához egy egyszerű kevert salátát adtunk, amit az egyik kedvelt öntetünkkel dobtunk fel” – mesélte Márkus Ferenc tulajdonos.

Rengetegen látogattak el az eseményre

A balatoni eseményre rengetegen mentek el, hiszen sokan voltak kíváncsiak a szezonnyitó ételekre. Az almádi halsütödében egyébként kétnapos volt a rendezvény, tehát egész hétvégén meg lehetett kóstolni a különleges ételeket, délutánonként pedig élőzene fogadta a vendégeket.

Kitűnő a hangulat

 A vödörvölgyi pincénél a Megfőzzük Almádit egyesület egy másik tagja, Faludy Péter árulta el, hogy korábban jóval több csárda és pince fogadta az ide látogatókat. Ugyanakkor megjegyezte, hogy szereti idehozni a barátait is, mert az utóbbi időben a Balaton-partnak ezen a részén elkezdett kialakulni a minőségi gasztronómiai kínálat.

Imádják a balatoni ételkülönlegességeket

„Én korábban itt laktam, körülbelül kéthetente átjövök és szeretek hozni magammal barátokat. Nagyon jó látni a barátok reakcióit, akiket idehozok, leesik az álluk, milyen jó hangulatú a hely, és ez nekem egy külön jutalom a finom ételek mellett” – mondta Faludy Péter.

Alig maradt valami a desszertből

A Kerekes pince tulajdonosa, Kerekes András azt mondta, hogy ők mind a négy alapanyagból készítettek ételt: volt citrusos zöldborsó-levesük, konfitált harcsával, spárgával grillezett házi gomolyájuk, hideg epersalátával, valamint készítettek egy kemencében sült marhapecsenyét, amelyet pirított és darált meggymártással kínáltak. A pince tulajdonosa végül azt is elárulta, hogy desszertnek egy belga csokis meggy mousse tortát szolgáltak fel a vendégeknek, „amiből nagyjából már egyből el is fogyott szinte az egész”. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kerekes pince – Forrás: Facebook