A jelenlegi szabályozás szerint a SUP nem vízi sporteszköznek, hanem úszóeszköznek minősül, használata így egy tekintet alá esik a fürdéssel. A Somogy megyei rendőrök ajánlásokat fogalmaztak meg.

Elég tág határok

A SUP-pal ott szállhatunk vízre, ahol a fürdés megengedett. Szabad vizeken – így a Balatonon is – fürdeni bárhol lehet, ahol ezt jogszabály nem tiltja – tájékoztatta a likeBalatont a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tanácsok

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek. Mindenképpen viseljenek mentőmellényt.

A SUP-ról vízbe ugrani veszélyes

Kerüljék a fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre.

Ittasan inkább ne!

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes. A parttól távol kerüljék az egyedül való fürdőeszköz használatot.

Veszély esetén először a rendőröket érdemes keresni

Mit tegyünk, ha elsodródunk, és nincs erőnk visszaevezni a strandra, a parthoz? Kit hívjunk, hogy kérjünk segítséget? Ha van nálunk mobiltelefon, híjuk a 1817-es vízi segélyhívót, vagy a 112-t. Amennyiben nincs nálunk, próbáljuk felhívni a hozzánk közel levők, vagy a parton tartózkodók figyelmét.

Beleesett, de nem tud kimászni

Ha egy társunk esik vízbe, és nem tud visszamászni a deszkára, mit tegyünk? Nyújtsunk neki bármit, amibe megkapaszkodhat (kötél, evező) és azonnal hívjunk segítséget.

Jön a vihar

Viharjelzés esetén lehet SUP-pal a vízen lenni? Az I. fokú jelzésnél fürödni, így SUP-pal a vízen lenni a parttól számított 500 méterig szabad. A II. fokú jelzésnél tilos fürödni, így a SUP használata is tilos.

Eltünt a SUP-ról a fiatalember

Június utolsó vasárnapján egy SUP-ot bérlő fiatal tűnt el Siófoknál a mélyvízben. A körülötte lévők csak annyit észleltek, hogy üresen sodródik a vízieszköz. Hiába ért ki a helyszínre két percen belül a vízirendőrség, az elmerült fiatalembert sokáig nem találták meg, az életét már nem lehetett megmenteni – írta a 24.hu.

Fotó: unsplash.com